World tribune: България е снабдявала „Ислямска държава” с боеприпаси и бойци

World tribune: България е снабдявала „Ислямска държава” с боеприпаси и бойци
  • Автор: 
  • Дата:  
    17.08.2014
  • Сподели:

Радикалната група „Ислямска държава" е получавала оръжия от страни от бившия Източен блок, пише американският вестник World tribune, позовавайки се на дипломатически източници.
Според тях ислямистката мрежа е купувала противотанкови оръжия, ракети, миномети, защитни облекло и техника за свръзка от европейски държави. Оръжия и оборудване са били изпращани от бивши съветски страни като България, Хърватия, Румъния и Унгария.
„Ислямска държава" е използвала и американски оръжия, заловени в Ирак, но повечето оръжейни доставки е получила от бившия Източен блок в резултат на поръчка, направена преди около година", разказва дипломат.
Потокът на оръжия е бил улесняван от страни от НАТО, и в частност от Турция. Разузнавателните служби на държави от Алианса са подпомагали изпращането на пари и оръжия към и от Европа под маскировката на хуманитарни доставки за Сирия.
Освен това източник твърди, че „Ислямска държава" е започнала да поръчва оръжия и военно оборудване в първите месеци на 2013 година. Хърватия е доставяла БТР-и и ракетни установки, Румъния е продавала основно бойни танкове, а Украйна – бойни машини на пехотата. Според същия източник България е предоставяла боеприпаси на групата.
Източниците твърдят, че Турция и страни от бивша Югославия са играли основна роля във въоръжаването на джихадистите. Групата е получавала и помощ чрез вербуване в Босна и Херцеговина, България и Косово за войните си в Ирак и Сирия.

Прочетена 811 пъти

Станете почитател на Класа