Атанасова ще се срещне с лекарите от кръвния център във Варна

Днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще посети Регионалния център по трансфузионна хематология (РЦТХ) във Варна, съобщиха от МЗ.

Там ще се срещне с ръководството на центъра и всички работещи в него. Срещата ще започне в 14.00 часа.

БГНЕС припомня, че на 12 ноември, 38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна подадоха колективна оставка в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им и лошите условия на работа. След това министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обеща да направи всичко възможно да се увеличат заплатите на служителите със 17%.

На 19 октомври всички лекари и част от половината лаборанти и медицински сестри в центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора подадоха молби за напускане. Решението на екипа за колективно напускане на кръвния център бе продиктувано от "непрекъснато променящата се дата" на обещаното увеличение на заплатите им и недостигът на персонал. След това медицинският персонал декларира, че протестът е изцяло в защита на социално-икономически, професионални и човешки принципи. Впоследствие оставките на лекарите в кръвния център на Стара Загора бяха оттеглени.

Станете почитател на Класа