Новият военен министър Шойгу не е руснак и е будист

Назначеният за военен министър на Русия Сергей Шойгу продължава да привлича вниманието на чуждите медии. В полския печат бе отбелязано, че той не е етнически руснак – Шойгу произхожда от етническата република Тува, която е в азиатската част на Русия.

Това обяснява защо той е будист, каквито са повечето жители на тази република. И макар че будизмът е най-миролюбивата религия, която изключва използването на сила, това не попречи Шойгу да оглави силово министерство. Полският в. "Политика всходния" смята, че поради тези две свои особености Сергей Шойгу може да се окаже полезен на президента Владимир Путин при реализирането на националната и религиозната му политика.
Немалко медии отбелязват още, че новият военен министър не е земляк на президента, каквито са повечето лица от най-близкото му обкръжение.
Турският "Йени Шафак" обръща внимание на полиглотските качества на Шойгу, който знаел езици от доста различни езикови групи – английски, турски и японски.
Междувременно в. "Коммерсант" твърди, че предстоят оставки на още двама зам-военни министри от екипа на Сердюков – на Дмитрий Чушкин, който отговаряше за информационно-техническата политика, и на зам-министърката по финансите Татяна Шевцова. Трима от заместниците на Сердюком засега остават при Шойгу, който обаче назначи двама нови свои заместници и началникът на Генщаба на армията. Указите за назначаването им бяха подписани от Владимир Путин, но по предложение на Сергей Шойгу

Станете почитател на Класа