Директорът на Би Би Си подаде оставка заради скандален филм

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуистъл подаде оставка заради излъчване на разследващ филм, който погрешно обвинява британски политик в педофилия.

"Реших, че почтеното нещо, което трябва да направя, е да се оттегля", заяви ръководителят в телевизионно изявление пред централата на Би Би Си в Лондон.
Поел поста на генерален директор през септември, Джордж Ентуистъл заяви, че е решил да подаде оставка, защото "генералният директор е главен редактор и в крайна сметка е отговорен за цялото съдържание. Необичайните събития от последните няколко седмици ме накара да стигна до извода, че Би Би Си трябва да назначи нов лидер", посочи той.
Временен ръководител на авторитетната медия ще бъде Тим Дейви, който досега бе директор на аудио и музикалната продукция.
Конкретният повод за оставката на Джордж Ентуистъл бе филм от популярната програма "Нюзнайт", в което интервюиран мъж твърди, че като дете от сиропиталище е бил изнасилен през 70-те години от Алистър Макълпайн, който тогава е бил съветник на премиерката Маргарет Тачър и ковчежник на Консервативната партия. Последвалата проверка обаче доказала, че това не е истина и по-рано в събота Би Би Си се извини на Макълпайн. Преди да си подаде оставката, Джордж Ентуистъл заяви, че скандалният филм изобщо не е трябвало да бъде излъчван.
Оставката стана на фона на друг скандал, свързан с Би Би Си. Медията излъчи филм, разобличи в педофилия известния, но вече покоен телевизионен водещ Джими Самил, водил различни детски предавания. След показа на разследващия филм по същата програма "Нюзнайт" срещу него бяха предявени стотици обвинения от негови сексуални жертви.

Станете почитател на Класа