Честване на конституция влезе в Книгата на Гинес

Кувейт отбеляза златния юбилей на конституцията си с грандиозно представление с фойерверки за 15 млн. долара, благодарение на което страната влезе в Книгата на рекордите на Гинес.

"Щастлив съм да уверя, че тази нощ в Кувейт е установен нов световен рекорд на Гинес с тези 77 282 фойерверки", заяви по телевизията представител на организацията за световните рекорди на Гинес.
Десетки хиляди кувейтци и имигранти изпълниха крайбрежната магистрала, за да видят едночасовото шоу с фойерверки и лазерен дисплей, с които бе отбелязана 50-годишнината на конституцията.
На 11 ноември 1962 г. последният емир Шейх Абдула ал-Сабах обнародва конституцията на Кувейт.
Преди честването сегашният емир Шейх Сабах ал-Ахмад ал-Сабах потвърди в излъчена по телевизията реч непоколебимата си привързаност към демокрацията и призова за национално обединение в момент, когато богатото на петрол емирство преживява тежка политическа криза.
В навечерието на юбилея правителството и опозицията влязоха в най-тежката конфронтация в историята на страната, след като опозицията обвини властта, че организира преврат срещу конституцията. Опозицията смята, че наредените от емира промени в избирателния закон нарушават конституцията и могат да повлияят върху резултатите от парламентарните избори, насрочени за 1 декември. Опозицията смята да отбележи 50-годишнината от с голям митинг днес в столицата.

Станете почитател на Класа