„Дейли мейл”: Преговорите за бюджета на ЕС за следващата година се сринаха

Преговорите за бюджета на ЕС за следващата година се сринаха след спор между страните членки и Европейската комисия за покриването на дефицит във финансирането в размер на 7 милиарда паунда, пише „Дейли мейл”.
Финансово затруднените страни-членки са отказали да покрият голямата дупка във финансирането за 2012 година, изискано от Европейската комисия.
Преговорите, които реално приключиха преди да са започнали, може да бъдат знак за трудности пред по-дългосрочните бюджетни проблеми на ЕС.
В изявление на своя сайт водещият преговорите от Европейския парламент Ален Ламасур заяви, че ЕК трябва да представи ново предложение преди преговорите, за които крайния срок е вторник, да продължат.
Единственото споразумение, достигнато във петък, е било за помощ за жетвите на разрушителното земетресение в Италия, възлизаща на 535 милиона паунда, но остана нерешен въпросът откъде ще дойдат средствата за нея.
ЕК и ЕП поискаха бюджетно увеличение в размер на 6.8% за 2013 година, но правителствата на повечето страни-членки искат да ограничат увеличението до само 2.8%. Провалът на преговорите попарва надеждите за споразумение в дългосрочен план за бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, който ще бъде обект на дискусии по-късно този месец.

Станете почитател на Класа