„Индипендънт”: Денят на възпоменанието – забравеният войник и жертвите, които предстоят

Ирак и Афганистан припомни на общественото съзнание за високата цена на конфликтите, но много се опасяват, че все още не сме подготвени достатъчно да помогнем на хилядите, които страдат от прикрити психични травми, пише „Индипендънт”.
Милиони ще почетат днес британците, загинали при военни действия след Първата световна война – Деня на възпоменанието, с венци пред празните гробове и червени цветя, гордо окичени на ревера. Нацията обаче е изправена пред нова вълна на жертви – мнозинството от които без очевидни признаци за травма – мъже, които ще се нуждаят от десетилетия да се възстановят, след като последните батальони се завърнат от Афганистан през 2014 година.
Експертите предупредиха, че хиляди войници страдат от посттравматичен стрес. Животите на голяма част от тях ще бъдат сринати в резултат на злоупотреба с алкохол или наркотици, докато се опитват да се самоизлекуват от ужасяващите спомени от видяното в името на Кралицата и страната. Много от тях ще свършат на улицата или в затвора.
В най-крайните случаи засегнатите извършват зверски престъпления, като може дори да прибегнат до убийство. По-рано тази година 24-годишен ветеран от Афганистан, Арън Уилкинсън, получи минималната 5-годишна присъда за убийството на своята 52-годишна хазяйки. Уилкинсън страда от постравнатичен стрес след службата си в Афганистан през 2009 година.

Станете почитател на Класа