Над 60 000 работни места са открити по схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси”

Повече от 60 000 нови работни места са открити по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Това съобщи днес в София заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на информационните дни за схемите „На път" и „Ново работно място" на ОПРЧР. Тя поясни, че над 660 млн. лева са платените средства по ОПРЧР, а над 700 хиляди човека са получили подкрепа по схеми на Оперативната програма.

По време на изказването си заместник-министър Русинова подчерта, че по двете схеми „На път" и „Ново работно място" се дава възможност на работодателите във време на икономическа криза да инвестират в собствения си персонал. Схема „На път" ще даде възможност на бизнеса да реши проблема с недостига на квалифицирани кадри в региона, като осигури организиран превоз до работното място и обратно на работници и служители от други населени места. По схемата ще бъдат отпуснати над 20 млн. лв., с които минимум 15 000 лица ще получат транспорт до работното си място. Схема „Ново работно място" ще предостави възможност за осигуряване на първа работа и стажуване на млади безработни. Операцията е с бюджет 18 млн. лв. и се очаква благодарение на нея поне 2 000 младежи да започнат работа.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова съобщи, че договорените средства по ОПРЧР за заетост и обучение за в размер на над 740 млн. лева. Тя допълни, че към момента в обучение по схеми на ОПРЧР са включени над 250 хиляди души, а над 220 хиляди вече са завършили курсовете си за квалификация и преквалификация.

Информационната кампания за двете схеми „На път" и „Ново работно място" ще продължи до края на седмицата и ще се проведе в още 8 града. Това са Враца и Пловдив (6 ноември), Велико Търново и Стара Загора (7 ноември), Русе и Бургас (8 ноември) и Варна и Благоевград (9 ноември).


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа