Европа е изправена пред все по-силен сепаратизъм

Европа е изправена пред все по-осезаем сепаратизъм, а анализаторите са единодушни, че причина за това е икономическата криза.

Както вече стана известно, Шотландия обяви своите планове да проведе референдум за независимост от Великобритания до края на 2014 г., а Фландрия вече официално поиска от централните власти в Брюксел, страната да стане конфедерация, пише в свой анализ "Гласът на Русия".

Към тази тенденция се присъединиха и каталунците в Испания, където през последните години сепаратизма е все по-силно изразен.

Икономически най-силна област в Испания, Каталуния отдавна мечтае за независимост, а същото важи и за северната италианска област Падания, както и за германската Бавария, уточнява медията.

По време на проследните местни избори в Белгия изразителна победа извоюва партията "Нов фламандски алианс". Лидерът на организацията отдавна апелира към правителството да започнат преговори за превръщането на държавата в конфедерация.

Областта Валона в южната част на страната, където се говори преимуществено френски език перманентно получава помощ от страната, което не се приема радушно от проспериращия фламандски регион, в който се говори предимно нидерландски език.

"Европейският сепаратизъм разчита на икономическите въпроси, а не на етични или религиозни", смята политическият анализатор Михаил Неизмаков.

Той добавя, че проспериращите региони имат силни сепаратистки партии.

"Шотландската национална партия се радва на голяма подкрепа, след като бяха открити петролните полета в Шотландия. Италианската "Северна лига" също силно се противопоставя на идеята за финансова подкрепа на по-малко успешния юг и Сицилия. Сега, когато все още е актуална икономическата криза, сепратистките движения стават все по-силни", отбелязва Неизмаков.

Екатерина Черкасова от Института за глобална икономика и международни отношения е съгласна с неговите доводи.

"Сепаратистките движения са пряко свързани с икономическите проблеми и ще се развиват в зависимост от събитията в еврозоната, и особено в Гърция, Италия, Испания, Португалия и Ирландия", смята тя.

Ръководителят на Центъра за икономически изследвания при Института за глобализация и социални движения, Василий Колташов вярва, че сепаратизмът е част от общата криза в ЕС.

"Каталунската политика е сходна с политиката на Германия. Германия не иска да решава икономическите проблеми на другите. Берлин смята, че е необходимо да се намери начин за постигане на финансова стабилност, принуждавайки страните да прилагат политика, което влияе отрицателно на тяхната национална икономика и в резултат става това, което виждаме понастоящем в Гърция, Португалия, Испания и Италия.

В унисон с това Каталуния иска независимост", уточнява Колташов.

Експертите твърдят, че някои от тези региони биха могли да се възползват от създадената ситуация и да извоюват това, което искат.

/НИ/


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа