Преглед на някои от основните теми в британския печат

В петък Турция и Германия подкрепиха призивите за примирие в Сирия по време на мюсюлманския празник, който предстои следващия уикенд. В същото време, международният пратеник за сирийската криза Лахдар Брахими пристигна в Дамаск, за да даде тласък на мирния план, коментира британският вестник „Гардиън”.
Усилията за установяване на примирие в Сирия бяха увеличени, след като през последните дни опозиционни активисти съобщиха за едни от най-тежките бомбардировки, извършвани някога от силите на сирийския президент Башар Асад.
Германия и Турция застанаха зад призивите, отправени от генералните секретари на ООН и Арабската лига, за спиране на бойните действия от страна на двете враждуващи сили. Турският външен министър Ахмет Давутоглу допълни, че режимът и опозицията в Сирия трябва да прекратят бойните действия „поне” по време на предстоящия празник.

***

Испания се намира в затишие пред буря. Докато премиерът Мариано Рахой очаква предстоящите в неделя регионални избори в Галисия и Страната на баските, Мадрид продължава да се надява на „мек” спасителен план. Държавни представители казват, че скоро няма да има официална молба за финансова помощ. Пазарите са спокойни, но остават нащрек, пише „Икономист”.
Въпреки че рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс” понижи кредитния рейтинг на Испания почти до най-ниското ниво, лихвите на 10-годишните държавни облигации паднаха под 5,5%. Според някои анализатори молба за помощ от страна на Испания, която ще доведе до неограничено изкупуване на испански облигации от ЕЦБ, може да помогне за намаляването на лихвените проценти по държавните ценни книжа с още 1,5%, което ще направи разходите по изплащането на испанския дълг много по-поносими. И наистина, лихвите може да паднат толкова ниско, че кредитната линия от спасителния план да стане излишна, а ЕЦБ да не трябва да купува облигации. Тоест, да се случи това, което политиците наричат „виртуално” спасяване.

***

Британска фондация обвини правителството за неведението му относно щетите, които са нанесли на пазара на труда бюджетните съкращения в публичния сектор. Освен това „Трудовата фондация” предупреди, че орязването на работни места може да доведе до лишаване на ключови области от опитни и квалифицирани специалисти, пише в. „Ивнинг стандарт”.
Групата обяви, че управляващата коалиция „знае много малко” за влиянието на икономиите в области като полиция, здравеопазване, образование и социални услуги, които са се оказали много по-големи от всички виждани досега мерки.
В тази връзка кабинетът бе призован да започне изследване на влиянието от загубата на работни места, за да могат всички евентуални проблеми да бъдат предотвратени.
От началото на управлението на настоящото правителство в публичния сектор в страната са били съкратени 400 хиляди работни места.

***

Френският велосипедист, а не британското семейство е бил целта на убиеца, който на 5 септември застреля петима души във Френските Алпи. Това заявиха специалисти, позовавайки се на балистичната експертиза, показваща, че именно велосипедистът е прострелян първи, пише в. „Дейли телеграф”.
Освен това, за първи път бе потвърдено, че британецът Саад ал Хили се е намирал извън колата си по време на атаката.
Досега се предполагаше, че семейство Халили е било мишената на ужасяващото убийство, а велосипедистът е станал жертва, след като се е натъкнал на престъплението.

 

Станете почитател на Класа