Премиерът Бойко Борисов: Харчим много пари за бежанците, пожелах им на европейците да бъдат спокойни

България настоява да присъства при приемането на решения за европейските банки. Голяма част от банковия ни сектор принадлежи на чужди банки, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където приключи Европейският съвет, предаде БНР.
Премиерът не уточни дали България иска да се присъедини към бъдещия единен банков надзор в Европа.
Основната позиция за България за банковия надзор е да се спазват правилата и финансовата дисциплина, стана ясно от краткото изявление на министър-председателя.
Бойко Борисов заяви: "Това са теми, които касаят в момента еврозоната, но ние като държава, в предсъединителните договори сме казали, че един ден някога ще влезем в еврозоната. Освен това - българският банков сектор 85-90% са на големите банки, чужди банки и не е редно, когато се обсъждат техните параметри, или наказания, ако щете, да не присъстват от страна на България представители в тези тема".
Как точно ще бъде конструиран и какъв ще бъде надзорът ще се решава през 2013 година, каза Борисов без да уточнява дали България смята да се присъедини. 
Министър-председателят е поставил въпроса за Шенген пред държавните и правителствени ръководители. Бойко Борисов заяви: "Харчим много пари за бежанците, които в момента влизат в България, по лагерите. Пожелах им на европейците да бъдат спокойни. Но не е честно това отношение към България при изпълнени 100% на всички критерии, да посрещаме голяма част от бажанската вълна, при положение, че и ЕК все още не е подписала договор за екстрадиране с Турция, това създава огромни проблеми на България".
focus-news.net
 

Станете почитател на Класа