Мирослав Найденов: Еврокомисар Джон Дали лично ще увери тютюнопроизводителите, че няма заплаха за ориенталския тютюн

Еврокомисарят по земеделието Джон Дали е приел поканата на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов да посети България през януари. Тогава той лично ще увери тютюнопроизводителите, че няма заплаха за производството на ориенталски тютюни. Това каза пред Агенция „Фокус” министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. По думите му - еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали днес категорично е разсеял всички подозрения и съмнения, че с готвената промяна на Директива 37, ще се засегне по някакъв начин, пряко или косвено, производството на ориенталски тютюн. "Беше много важно това да прозвучи лично от него", каза министърът.
„В тази Директива ще се засегнат някои добавки, които правят цигарите по-привлекателни, но сред тези добавки няма да бъде ориенталският тютюн. Разсеяно беше голямото притеснение, че той ще попадне в този списък на ограничени или забранени вещества във влагането им в цигарите и съответно оттам да отпадне нуждата от производство на такъв тютюн в момента”, каза министър Найденов.
„Благодаря му за това, тъй като ние го бяхме чули от неговия говорител, но исках лично от него да получа неговия ангажимент. Тъй като аз му обясних, че става въпрос за доста чувствителна тема, за поминъка на един цял регион, го помолих не само с декларация да успокоим тютюнопроизводителите, а с присъствие на място. Еврокомисар Дали прие поканата и през януари той ще направи посещение в България. Ние ще отидем в тези региони и ще го заявим лично на тези хора – да го чуят не само от моя, а и от негова страна”, посочи още министър Найденов. Изключително успешна беше днешната среща, допълни той.
„Използвам случая да благодаря и на Постоянното представителство в Брюксел, защото ние получихме своевременно информацията за тези тенденции. Това е и част от новия начин на работа. Не българските дипломати и нашите представителства просто да предават информация, а да могат да хващат тези тенденции в зародиш, и те да бъдат стопирани и да бъда защитен най-добре българският интерес”, каза още министър Мирослав Найденов.
Радостина ГЕОРГИЕВАИнформационна агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа