Връчиха Антинобеловите награди

В театър "Сандърс" на Харвардския университет днес на пищна церемония за 22-ри път в 10 категории бяха раздадени годишните Антинобелови награди (Ig Nobel Prize), пародия на Нобеловите отличия за научни открития, които на пръв поглед може да изглеждат шантаво, но се оказват удивително полезни на практика. Тези открития карат хората първо да се засмеят, а след това да се замислят.
Японски изобретатели, създали устройството SpeechJamme, позволяващо дистанционно "да се затвори устата" на приказливците и шумните, са едни от тазгодишните носители на антиотличието. "Заглушителят" представлява комбинация от високочувствителен
микрофон, далекомер и насочен високоговорител. Микрофон възприема звуковите вълни, които издават нарушителите на тишината, а високоговорителят ги възпроизвежда със забавяне от части от секундата (0,2 секунди). Изобретателите твърдят, че това напълно дезориентира мозъка и човек веднага млъква. При това на мозъка му не се нанася каквато и да било вреда.
Създателите на устройството, двама учени от японския Национален институт за модерни индустриални науки и технологии, са убедени, че то може да бъде използвано в учреждения, където се изисква да се пази тишина. Такива са например библиотеките.
Сред тазгодишните носители на Антинобеловата награда са холандски психолози, които са изследвали защо Айфеловата кула изглежда по-ниска, когато човек я гледа с наклонена наляво глава.
Не са отминати без внимание и четирима американски изследователи, показали, че с помощта на сложно оборудване може да се регистрира дейността на главния мозък при мъртви риби.
Антинобелова награда е присъдена на група британски и американски изследователи, които чрез математически методи обясняват защо при ходене конската опашка на главата се поклаща.
Сред тазгодишните лауреати са проф. Руслан Кречетников от Калифорнийския университет в Санта Барбара и аспирантът Ханс Майер, изследвали причините, поради които при ходене кафето може да се разплиска. Физиците са стигнали до извода, че на първо място вина за разливането има неравномерността на крачките на носещия напитката.
Руският инженер Игор Петров, разработил метод за превръщане на взривни вещества в диаманти, е също сред наградените с антиотличието. "Дами, ако ви трябват диаманти, ще се срещнем след церемонията. Но не забравяйте да си носите експлозивите" – пошегува се Петров, работещ в компанията SKN, разположена в научното градче Снежинск.
Обикновено Антинобеловите награди се връчват във всички "нобелови категории" - физика, химия, медицина, литература, икономика, борба за мир. Получават ги обаче и учени, които работят в области като биологията, мениджмънт. Освен това за особено оригинални и достойни за антинагради изследвания често се създават специални тематични категории.
Получават ги обаче и учени, които работят в области като биологията, мениджмънт. Освен това за особено оригинални и достойни за антинагради изследвания често се създават специални тематични категории.
Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да останат в забвение.
"Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите", споделя Ейбрахамс.
Всички изследвания са реални и са публикувани в престижни научни и медицински издания. Въпреки това за разлика от Нобеловите лауреати носителите на Антинобеловите награди не получават пари и признание и на практика нямат никакви шансове да преобразят науката или медицината.
По традиция Антинобеловите награди - чашка Петри - се връчват на отличените от носители на Нобелова награда. Сред нобелистите на церемонията тази година бяха Джек Шостак, Ерик Маскин и Рой Глаубер. Сред почетните гости бяха също носители на Антинобелови награди от предишни години. На церемонията тази година присъства например Елена Боднар, получила антиотличието за създаване на сутиен, който в екстремни ситуации се превръща в два респиратора; а също Ричард Густафсон, убедително доказал неефективността на електрошоковото лечение при ухапване по устните от гърмяща змия.
Привърженици на теориите за края на света, кмет на Вилнюс и множество учени, извършили странни изследвания през годините, станаха лауреати на миналогодишните 21-ви Антинобелови награди, припомня БТА.
btvnews.bg

Станете почитател на Класа