Почина актьорът Майкъл Кларк Дънкан – добрякът-гигант от „Зеленият път“

Американският актьор Майкъл Кларк Дънкан, известен с ролите си във филмите "Зеленият път", "Армагедон" и "Град на греха", е починал на 3 септември на 54-годишна възраст, съобщиха световните агенции. Може би най-запомнящата му роля е на Джон Кофи – добрякът-гигант с магически способности да лекува от „Зеленият път“. Там Дънкан си партнира великолепно с друг голям актьор – Том Ханкс.
В последните месеци Дънкан е имал сърдечни проблеми и е починал в болница в Лос Анджелис, където постъпва след инфаркт на миокарда на 13 юли. Той обаче така и не се възстановява след удара.
Роденият през 1957 г. Дънкан е опитвал спортна кариера в Националната футболна лига на САЩ, работи като телохранител дълго време. Актьорската си кариера започва след тридесетата си годишнина с епизодични роли именно като бодигард. През 1998 г. получава малка роля в "Армагедон", за да дойде година по-късно и най-популярното му и невероятно изпълнение в екранизацията на "Зеленият път" на Стивън Кинг. Там актьорът си партнира с Том Ханкс и играе осъден на смърт затворник със свръхестествени сили. За този роля той е номиниран за Оскар.
Внушителният му ръст от 1.96 метра и дълбокият му глас го правят изключително разпознаваем.
Дънкан също така е озвучавал редица анимационни филми, сред които "Кунг-фу панда" през 2008 г. Преди няколко години актьорът стана вегетарианец и дори се снима в клип на организацията за защита на животните ПЕТА (PETA).
Мениджърът на актьора Дан Спило определи тъжното събитие като трагична загуба за всеки, който го е познавал. "Той беше единственият актьор, от когото хората не искаха автограф, а прегръдка", казва Спило.

Станете почитател на Класа