Жозе Барозу: Новият лъч на метрото е пример за европейска солидарност

Новооткритият метродиаметър на софийското метро е пример за това какво може да се очаква от Европа. По линия на европейските фондове е осигурена 50% или 476 млн. евро от стойността на метрото. Това каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу при откриването на новия лъч на софийското метро. Според Барозу новият лъч ще направи трафика в града по-бърз и по-сигурен, ще доведе до ускоряване на икономическото развитие и подобряване условията на живот на столичани. „Това е значението, което ние даваме на думите „зелено развитие”, „устойчиво развитие”, каза Барозу. „Това е онази добавена стойност, която ще води и занапред посоката на развитие на кохезионната политика на ЕС. В момента водим преговори за бъдещия бюджет за периода 2014 – 2020 г. ЕК предложи един вариант, който е много добре балансиран. Много важно е да има проекти като софийското метро, които показват какво могат да сторят европейските фондове за гарантиране на растеж и просперитет”, каза Барозу. По думите му кохезионната политика е крайъгълен камък на европейската политика и именно с проекти като това за метрото може да се даде конкретно измерение на стойността на европейските фондове. Барозу изрази своята радост, че една от метростанциите в София носи името „Европейски съюз”. „Това демонстрира, че ние сме рамо до рамо – Европейския съюз, София и България”, каза той. Барозу изрази признателност към всички, които са работили по проекта на метрото.
„Ние не мрънкаме за пари в Европейския съюз, в пъти повече усвояваме пари от европейските фондове. Очаквам от Барозу да продължи да ми пише „Аз обичам България” и да продължим работата по толкова важни инфраструктурни проекти. Когато има такива обекти, това е самочувствие за нацията. Това е демокрация”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Следващите поколения, които не бяха от нашите поколения, не бяха виждали какво е метро, какво е магистрала. Сега тези деца, които ще израснат, това няма да им прави впечатление”, каза Борисов.
На откриването на втория диаметър на софийското метро присъства президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов. В делегацията, водена от премиера, участват още министрите Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Вежди Рашидов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Делегацията на ЕК включва европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева

Станете почитател на Класа