Осем жертви в Дарфур след протест срещу високите цени

Осем души са били убити по време на протест в град  Дарфур срещу нарастващите цени, съобщи полицията, цитирана от агенция Ройтерс.  Активисти обвиняват полицаите, че са използвали бойни патрони, за да овладеят най-големия антиправителствен протест след обявяването на мерки за икономии от президента на Судан Омар Башир.

Над хиляда души, главно студенти, замеряха полицията с камъни и блокираха пътища в търговския район на Дарфур.  Демонстрантите протестираха срещу увеличенията на цените на горивата. На няколко сгради бяха нанесени материални щети. "Полицията беше принудена да действа и упражни минимална сила, необходима, за да бъде овладяна ситуацията, да бъдат предпазени полицаите и да бъде защитено имуществото, което доведе до смъртта на осем души", се посочва в съобщението на полицията. След сблъсъците има и доста ранени, сред които 24 полицаи, като трима са сериозно пострадали, допълва полицията.

Протестиращите запалиха гуми на няколко улици и скандираха "Не на високите цени" и "Хората искат да сменят режима", разказват очевидци.Полицията заяви, че демонстрантите са атакували директно силите за сигурност и са опожарили полицейски участъци, правителствени сгради, бензиностанции и една аптека.

Автор:
БТА

Станете почитател на Класа