Такса „инфлация” в сметките за телефон

Мобилните оператори вече определят тарифите си, като включват в тях и ръста на инфлацията. Клаузата, записана с дребен шрифт в договорите, е в сила от март тази година. С новата методика телекомите си отварят вратичка да променят абонаментната такса веднъж годишно, като я индексират с размера на инфлацията, обявена от Националния статистически институт, ако тя надвишава 1%, пише в. „Преса”. Подобна формула лансира и финансовият министър Симеон Дянков, само че тя се отнасяше за увеличението на пенсиите от следващата година. Разликата е, че операторите не включват в тарифните си планове и евентуалната промяна на производителността на труда.

Добавеният текст с малки букви, с който се променят условията в договорите, е факт още преди 1 юли. Тогава в сила влязоха редица мерки, които целят поевтиняването на мобилните разговори. Същественото намаление стана възможно, след като Комисията за регулиране на съобщенията получи разрешение от Европейската комисия да задължи мобилните ни оператори да понижат цените на едро за достъп до мрежите си.

Според шефа на регулатора Веселин Божков това трябва да доведе до близо 40-процентно намаление на цените на мобилните услуги в следващите месеци. Освен това от 1 юли цените за роуминга на територията на целия Европейски съюз също бяха понижени чувствително.


Станете почитател на Класа