Сутрешната цигара е най-опасната

Вашингтон. Рискът от възникване на рак зависи не само от честотата, но и от режима на тютюнопушене. До този извод стигат специалистите след провеждането на редица изследвания. Оказва се, че сутрешната цигара, изпушена до половин час след ставане от сън, повече от два пъти увеличава риска от възникване не само на рак на белите дробове, но също така рак на шията и главата, предаде МИГнюз.
Медицинският колеж „Пен Стейт” в САЩ проведе изследване с участието на 7 610 пушачи, 4776 от които вече болни от рак. По време на експеримента се изясни, че при хората, които палят цигара веднага след събуждане, вероятността да заболеят от рак на белите дробове нараства с 79%. При което броят на изпушените цигари няма особено влияние върху този факт.
В друго изследване взеха участие 1850 пушачи, 1055 от които болни от рак на главата и шията. Резултатите от него показаха, че хората, пушещи цигара до половин час след събуждане, рискуват да получат развитие на рака с 59% повече, отколкото тези, които се въздържат повече от час.
По този начин сутрешното тютюнопушене отнася хората към рисковите групи едновременно по три вида ракови заболявания.

Станете почитател на Класа