Франция може да отвори трудовия си пазар за българи през есента

Съществува вероятност ограниченията за работа за българи във Франция да отпаднат още през есента. Това прогнозира пред БНР сенаторката от партията на Зелените Алин Аршембо. Тя е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството в Париж за незабавно отпадане на преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар, които сега важат до 1 януари 2014 г.
„Надявам се тази резолюция да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. За това настоява и моята политическа група. Всъщност няма нужда от приемането на нов закон по въпроса. Той зависи пряко от решението на правителството. Резолюцията на Сената представлява просто една позиция, препоръка, но във Франция това е от голямо значение. Надявам се, ако има ясно изразено желание на мнозинството в Сената, то да помогне на френския президент и на правителството да вземат решение и да напишат писмо до ЕК, в което да се казва, че преходните ограничителни мерки във Франция отпадат. Това би могло да стане много бързо, в рамките на няколко дни“, заяви сенатор Аршембо.
Наистина има около 4 млн. безработни във Франция, но ситуацията няма да се промени заради едва няколко хиляди българи и румънци. Аз обаче предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система. Финансово за Франция е по-добре да има легално работещи хора, отколкото те да се трудят на черно, без да плащат данъци и осигуровки, коментира сенатор Алин Аршембо.

Станете почитател на Класа