Борисов за здравните вноски: Тарикатлъкът приключи

Премиерът Бойко Борисов одобрява предложението на здравния министър Десислава Атанасова всеки притежател на имот или автомобил да се санкционира за неплатени здравни вноски, като му се забрани да ги продава.
„Трябва ясно и точно да им се каже, че било, каквото било, тарикатлъкът приключва”. Това е заявил Борисов пред министрите на последното правителствено заседание, става ясно от стенограмата, която бе публикувана в петък.
Премиерът не разбирал тези граждани, които винят държавата, че не ги лекувала, а в същото време не си плащали за здраве. Това била и причината да се отпускат допълнителни средства от бюджета към Здравната каса, за да може всеки да получи лечение.
„Милион и сто хиляди не са си платили здравни осигуровки. Трябва да има солидарност и това е в цял свят, не е само в България. Така че, моля ви се, обяснявайте го много ясно, много конкретно, много точно, за да не могат да се интерпретират думите ви. И като видите че не са разбрани или са интерпретирани неправилно, отново отивате и казвате – искаме още един път да разясним. Докато стигне до съзнанието на хората”, заръчва премиерът Борисов на министър Атанасова.
За промените в Закона за здравното осигуряване Бойко борисов обяснява, че когато един шофьор претърпи тежка катастрофа, държавата лекува пострадалия с парите на тези, които са си плащали здравните осигуровки.
„Понякога лечението струва сто, двеста, триста и повече хиляди лева, а може и всички пари да отидат само за това”, заявява Борисов пред членовете на кабинета. Внасянето на последните законови промени според премиера се е наложило не „за да се заяждаме с хората или да им създаваме проблеми, когато сключват някаква сделка, а в името на солидарността“.
Klassa.bg припомня, че още когато беше внесено предложението за забрана за продажба на имот или автомобил при неплатени здравни вноски, от опозицията заявиха, че това е противоконституционно.

Станете почитател на Класа