Компютърът на бъдещето реагира на жестове, лице и глас

Нова технология, разработена от Microsoft ще позволи на потребителите на гейм платформата Xbox360 да играят на любимите си игри или да ползват разнообразни софтуерни приложения само с движенията на тялото си, съобщава Gizmag.
Системата, наречена Project Natal, която представлява комплекс от устройства, реагиращи на движение, е била демонстрирана на изложението за електронни забавления Electronic Entertainment Expo. Чрез нея човек може да взаимодейства с машината без помощта на периферни устройства и контролери като джойстик. Вместо с натискане на копчета потребителите ще могат да се вживеят в любимите си игри, използвайки само движенията на ръцете или краката си. Детекторите за движение на Project Natal засичат тези жестове и ги трансформират в команди, превръщайки персонажа от игрите в огледален образ на геймъра. Според компанията производител, освен че следи движенията на тялото в триизмерна среда, системата може да реагира и на гласови команди и дори да се влияе от емоционалната окраска на гласа. Системата ще може също така да разпознава лица. Комбинирани по този начин, качествата на Project Natal правят електронните развлечения с Xbox 360 много по-интуитивни и забавни, твърдят от компанията производител.
Възможностите на Project Natal са впечатлили дори режисьора Стивън Спилбърг, който е присъствал на представянето на системата и е обявил, че в момента разработва игри, които да могат да използват пълния потенциал на високотехнологичния продукт.
От Microsoft още не са уточнили кога устройството ще се появи на пазари, нито колко ще струва.
Идеята за подобен тип системи, които трансформират движение в компютърна команда, не е нова. Безжичният контролер на Nintendo - Nintendo Remote, предназначен за гейм конзолата Wii, е пример за това. Малкото устройство с размери и форма на дистанционно разполага с вграден акселерометър и оптически сензори, които трансформират едно замахване с ръката например в удар с меч във видеоиграта. Въпреки своята иновативност тази система има доста несъвършенства и нерядко не успява „да си преведе“ правилно движенията на геймъра, в резултат на което играта с нея става доста хаотична. Времето ще покаже какви ще са отзивите за Project Natal и дали тя и подобните на нея системи ще могат да изместят традиционните периферни устройства.

Станете почитател на Класа