Ген на боеца е отговорен за употребата на оръжия

Момчетата, родени с вариация на т.нар. ген на боеца, е по-вероятно един ден да използват оръжия и да се присъединят към гангстерски групи, сочат резултатите от изследване на учени от Университета на Флорида, съобщиха ЮПИ и „Лайв сайънс“.
Изследването е първото, потвърдило връзката между насилието при момчетата и вариацията на гена, кръстен моноамин оксидаза А, заяви ръководителят на изследването, биосоциалният криминолог Кевин Бийвър. Установихме, че благодарение на вариациите на гена членове на гангстерска банда, които е по-вероятно да имат жестоко поведение и да използват оръжия, могат да бъдат отличени от другите членове, за които тази вероятност е далеч по-малка, пояснява Бийвър. Генът въздейства върху нивата на невротрансмитери, като допамин и серотонин, които са свързани с настроението и поведението. Момичетата със същата вариация на гена изглежда са резистентни към потенциалния му ефект, свързан с жестоко поведение, допълни той.
Бийвър и колегите му изследвали ДНК данни и информация за начина на живот на над 2500 участници в национално проучване за здравето на младежите.

Станете почитател на Класа