В Индия клонираха биволица

Клонирана биволица се появи на бял свят в Индийския национален институт по животновъдство в Карнал, съобщи ИТАР-ТАСС. Тя тежи 43 кг и по мнението на ветеринарите е в отлично здраве.
За новороденото се грижи цял екип от специалисти. Изключителното им внимание може да се обясни с това, че преди три месеца в същия институт се роди друга клонирана биволица, която обаче оцеля само 5 дена. Животното получи възпаление на белите дробове, с което ветеринарите не успяха да се справят. Този път здравословното състояние на новороденото ще бъде следено 24 часа в денонощието от голям екип.
За възпроизводството на животното е използвана технология, разработвана повече от 4 години от индийски учени. Както отбеляза директорът на института Арвинд Шривастава, постижението на индийските биотехнолози ги поставя наравно с водещите техни колеги в чужбина. Принципно важно е, че разработената от индийските специалисти технология е свързана с по-малко разноски, каза Шривастава. Тя не изисква скъпо струващи инструменти и оборудване, допълни той.
Клонирането като че ли набира особена популярност през последните няколко месеца. През април ирански учени обявиха, че успешно са клонирали коза. Същия месец специалисти от Дубай се похвалиха с първата клонирана камила в света. През април кипърският специалист по лечение на безплодието Панайотис Завос обяви, че е успял да създаде човешки клонинг и да го имплантира в женска утроба, нарушавайки табуто, което забранява клонирането на хора с цел репродукция.

Станете почитател на Класа