Експедиция ще изследва океаните цяло десетилетие

Световна експедиция по примера на Жак Кусто ще изследва как замърсяването и прекомерният риболов се отразяват на световните океани, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Експедицията "Променящи се океани" ще отплава от Марсилия на 11 юли с 32-метровия платноход "Цвете на страстта". За 10 години тя ще изследва над 100 застрашени морски резервата, определени от ЮНЕСКО и Световния фонд за дивата природа като особено важни за човешкия живот. Учените ще наблюдават сини акули и морски костенурки с помощта на прикрепени камери, ще събират и данни за замърсяването с шум в океанските дълбини.
Сред целите на експедицията е да покаже на обществото, предприятията и политиците, че "най-песимистичните прогнози от последните години за околната среда вече са най-вероятни", каза директорът на женевската фондация "Антинеа" Роналд Менцел. За целта ще бъдат използвани всички възможни средства за комуникация с широката общественост – камери ще следят гмуркачите в действие, по интернет и Google Earth ще има ежедневни преки включвания. Предвидени са и мултимедийни представяния.
Сред партньорите на "Променящи се океани" са френският продуцент Люк Бесон и помощникът на Жак Кусто Албер Фалко.
Експедицията е в партньорство със Световния съюз за опазване на природата и е под егидата на ЮНЕСКО. Тя ще струва 5 милиона швейцарски франка (4,7 милиона щатски долара годишно).

Станете почитател на Класа