Страничният ефект от големите мускули е уязвимост към болести

Мечтата за изваяно тяло тласка не един мъж към изтощителни тренировки във фитнес залата.
Оказва се обаче, че даже да са натрупани без помощта на химията, мускулите имат неочакван страничен ефект върху здравето. Според необичайно изследване на учен от Питсбъргския университет, цитирано от „Ню сайънтист“, повишената мускулна маса и нива на тестостерон отслабват имунната система.
Уилям Ласек, автор на проучването, казва, че за самия него е било изненадващо да открие колко отрицателни страни има излятата фигура. Например тестостеронът – хормонът, който е ключов за натрупване на мускулна маса, потиска имунната система не само при човека, а и при животните.
От друга страна, психологът не отрича позитивните страни на мускулестото тяло. Неговият анализ, направен след изследване сред повече от 5000 мъже между 18 и 49 г., показва, че тези от тях с по-ясно изразена мускулатура, лишена от подкожни мазнини, се радват на далеч по-голямо внимание от страна на нежния пол и имат повече сексуални партньорки. Изследването му е показало още, че тенденцията при мускулестите мъже като цяло е да започват сексуален живот на по-ранна възраст в сравнение с по-слабите физически.
Въпреки безспорните си преимущества мускулите се трупат на висока цена. Мускулната маса изгаря много калории, което води и до повишен апетит и нужда за хранене. В наши дни, когато храната изобилства поне в голяма част от света, това не е проблем, но в по-древни времена, когато яденето е било далеч по-оскъдно, тази необходимост определено е затруднявала по-мускулестите индивиди.
Също така Ласек е установил, че хората с по-мускулесто телосложение произвеждат по-малко бели кръвни телца, които да се борят с инфекциите и по-малко молекули, известни като C-реактивни протеини, които помагат на организма да унищожава болестотворните патогенни.
Събирайки плюсове и минуси, като че ли мускулестата фигура не е по-добра за оцеляването в сравнение със слабата, завършва психологът.

Станете почитател на Класа