Разкриха как се е образувал антарктическият лед

Невероятните върхове и долини, затрупани под леда от 14 милиона години, са разкрили как се е образувала антарктическата ледена покривка, съобщи Би Би Си.
Откритието е направено, след като учени са картографирали района на планините Гамбурцев с радар. Смята се, че именно там е започнало натрупването на леда. Този район е бил достатъчно студен за появата на първия ледник. Учените, ръководени от Сун Бо от Китайския институт за полярни изследвания, смятат, че резултатите им дават важна информация как ще се държи ледената покривка при промените в климата. Сун Бо и колегите му са изследвали с радар зона с формата на квадрат със страна 30 км от леда над планините Гамбурцев. Радарът е разкрил пейзаж, който преди 14 милиона години е наподобявал Алпите. Данните показват, че антарктическата ледена покривка се е оформила на три етапа, като скалите под нея са били насечени по различни начини от разширяването, свиването и спускането на ледниците. Изследвайки древните климатични модели, учените са установили още в предишно изследване, че източноантарктическата ледена покривка се е образувала преди около 14 милиона години, затрупвайки планините Гамбурцев под лед, който сега достига до 3 км дебелина. Мартин Сигерт от Единбургския университет обяснява, че за образуването на ледниците по този начин е била необходима средна годишна температура от около 3 градуса по Целзий. Сега средната годишна температура в района е минус 60 градуса по Целзий. Затова учените смятат, че тези планини са останки от глациална ерозия в Антарктида преди появата на ледниковата покривка.
Резултатите от изследването дават данни и за стабилността на леда. Този район е критична за цялата планета точка, тъй като, ако цялата ледена покривка се разпадне, в океаните ще се влее вода, която ще повиши морското равнище с 60 м. За 14 милиона години климатичните промени са били много. Учените обаче твърдят, че на това място нищо не се е променило.
Ако нивата на парниковите газове обаче продължат да се покачват, след около 1000 години те ще се доближат до нивата, съществували преди появата на трайна ледена покривка в Антарктида.

Станете почитател на Класа