„Индевър“ ще достави на МКС последната част от лабораторния модул „Кибо“

НАСА ще изстреля совалката "Индевър" със 7 астронавти на борда към МКС на 13 юни, съобщи Франс прес. Датата на изстрелването бе оповестена след среща на ръководителите на мисията.
Според Бил Герстенмайър, който отговаря за космическите програми на НАСА, совалката е в отлично състояние и е готова за изстрелване. Излитането е планирано за 11 ч. и 17 мин. по Гринуич от космическия център "Кенеди" близо до Кейп Канаверал във Флорида. То трябва да предхожда изстрелването на лунната сонда Lunar Crater Observing на НАСА на 17 юни от съседната военна база в Кейп Канаверал. Това по принцип оставя четири възможности за изстрелване за 5 дена. Ако "Индевър" не бъде изстреляна през юни, следващият опит няма да бъде преди 11 юли, заявиха специалисти от НАСА. Изстрелването на "Индевър" за 16-дневна мисия има за цел да достави и да инсталира последната част от японския лабораторен модул "Кибо". Става дума за сложна мисия, свързана с 5 излизания в открития Космос, отбелязва Герстенмайър. С "Индевър" ще пристигне и нов член на екипажа на МКС - американецът Тим Копра, който ще замени японеца Коичи Уаката. След като постоянният екипаж на станцията се увеличи от трима на шестима души, с пристигането на екипажа на "Индевър" обитателите на МКС ще станат 13. Броят им ще остане непроменен повече от една седмица. На МКС никога не е имало едновременно толкова много астронавти. Доставянето и скачването на европейската лаборатория "Колумб" и японския модул "Кибо" през 2008 г. осигурява на МКС нужния капацитет, за да приеме толкова много астронавти, обясни Герстенмайър.

От звездите към виртуалното пространство

Междувременно Ройтерс съобщава, че НАСА се подготвя да отрази изстрелването чрез социалната медия Twitter. Twitter представлява интернет-базирана система за съобщения, в която участниците могат да публикуват малки бележки, наречени tweets, които не надвишават 140 знака. От агенцията ще поканят между 100 и 150 потребителя, които ще отразяват събитието от космическия център “Кенеди“ във Флорида и ще направят изстрелването достояние на близо 5-те милиона абонати на Twitter.
Това няма да е първият път, когато НАСА е ползвала силата на социалните мрежи, за да популяризира дейността си. Освен в Twitter агенцията се подвизава във все по-популярния Facebook, в който публикува новини за мисиите на совалките си или за изследванията на Марс.

Станете почитател на Класа