Телевизорът е вреден за развитието на малките деца

Непрестанно включеният телевизор пречи на развитието на говора и интелигентността на малките деца дори ако те не гледат телевизионните програми, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.
Включеният телевизор у дома намалява броя на думите, които децата чуват и произнасят, обяснява главният автор на изследването, експертът по педиатрия от Вашингтонския университет Димитри Христакис. Намалява броят на думите, произнесени от онези, които се грижат за децата, допълни той. Изследването показва, че за всеки час, през който телевизорът е включен, децата чуват с 500-1000 по-малко думи, казани от възрастни хора. Възрастните обикновено произнасят около 941 думи за час.
Според Христакис изследването разкрива, че когато детето чува телевизионна програма, тези думи са почти напълно "заглушени" за него. Тъй като говорът е от ключово значение за развитието на мозъка, с непрестанно включения телевизор може да се обяснят някои форми на забавено развитие, свързани например с капацитета на внимание. За целите на изследването 329 деца на възраст между два месеца и 4 години са носили жилетки, снабдени с цифрови записващи устройства, които регистрират онова, което децата са чули и казали за 12-14 часа.

Станете почитател на Класа