Експерт разкри горещи подробности за продажбата на Нова телевизия

Експерт разкри горещи подробности за продажбата на Нова телевизия
  • Автор: 
  • Дата:  
    09.04.2017
  • Сподели:

Нова телевизия ще има нов собственик в дните около Великден. За bTV само се намеква, че е на пазара и се водят дискретни преговори. Така медиен експерт коментира новината в шведското издание "Дагенс индъстри", което съобщи, че шведската медийна компания "Модърн таймс груп" (Modern Times Group ­ MTG), продава бизнеса си в България.

 

С тази сделка MTG ще се изтегли окончателно от Източна и Централна Европа. От самата Нова тв категорично отказват коментари и съветват да се търси информация от офиса на MTG. Тръгнаха и първите слухове за обема на сделката и за това какво влиза в нея. В пакета влизали сайтовете от групата "Нет инфо", както и списание "Ева".

 

Било възможно да се продадат и само 51%, а е много вероятно купувачът да не е българин. Към днешна дата имало интерес от чужди инвеститори към българския медиен пазар.

 

В момента СМE ­собственик на bTV, не продава, но вероятно ще го направи. Преди 9 години двете телевизии се продаваха, почти по едно и също време ­ първо Нова за 620 милиона евро, а после и bTV за малко над 200 милиона евро. Според източника на "България днес" цената на сделката за Нова тв, която шведското издание обявява ­100 милиона евро, е твърде ниска. Според "Дагенс индъстри" медийната компания ще ограничи дейността си в рамките на Швеция. Най­ вероятно ще пробва да премине от традиционна телевизия към дигитална платформа за видеосъдържание.

 

Засега не се сочат евентуални купувачи, но според изданието преговорите за продажбата са напреднали и сделка се очаква в рамките на няколко седмици. Скандинавската медийна група стъпи на българския пазар през 2008 г., когато купи Нова телевизия от гръцката "Антена груп". Освен това тя придоби и кабелния канал "Нова плюс", както и 80% от списание "Ева". За целта шведите се бръкнаха с 620 млн. евро. На по-­късен етап те купиха и мажоритарния дял в дигиталната медийна компания "Нет инфо".

 

Според "Дагенс индъстри", преди да се изтеглят от България, шведите са продали и бизнеса си в балтийските републики и Чехия. Опитът на медийната компания да развие бизнес в Централна и Източна Европа ще струва доста скъпо ­ близо половин милиард евро, твърдят хора от бранша.

Прочетена 1117 пъти

Станете почитател на Класа