Руси Чанев и Иван Ничев с най-високите отличия в културата

Руси Чанев и Иван Ничев с най-високите отличия в културата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.02.2021
  • Сподели:

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на дипломацията, науката и културата.

 

Румен Радев заяви в словото си, че наградените са личности, които са допринесли за формирането на националното самосъзнание на цели поколения българи и продължават да формират усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство.

 

Те продължават да утвърждават позитивния облик на България пред международната общественост, да развиват успешна културна дипломация, да бъдат ярка и решителна опозиция на творческите клишета, на отживелите социални догми, на безпринципните компромиси, каза Румен Радев.

 

С орден "Стара планина" - първа степен бяха наградени режисьорът проф. Иван Ничев, философът проф. Ивайло Знеполски и дипломатът и историк проф. д-р Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония.

 

Кинокритикът проф. Вера Найденова получи орден "Св.Св.Кирил и Методий" - огърлие. С орден "Св.Св.Кирил и Методий" - първа степен бяха удостоени актьорът Руси Чанев (на снимката) и фолклористът Иван Балабанов, чието отличие беше прието от неговия син Атанас Балабанов.

 

Държавният глава каза, че впечатляващият пример на наградените е проправил път и окриля хората, за които личният успех се измерва преди всичко със спечеленото доверие и уважение, с приноса към развитието на цялата нация. Румен Радев каза още, че яркото влияние на наградените дейци, което постига измеренията на културна, просветителска и патриотична школа намира израз в днешните високи държавни отличия, в предаността на техните последователи, в обичта на многобройната им публика, в респекта на цялото ни общество.

Станете почитател на Класа