САЩ прекратяват споразумението "Безопасна трета държава" със страните от Централна Америка

САЩ прекратяват споразумението "Безопасна трета държава" със страните от Централна Америка
  • Публикация:  Е.Аврамов
  • Дата:  
    08.02.2021
  • Сподели:

Правителството на САЩ прекрати Споразумението за сътрудничество в областта на убежището (ACA) с Ел Салвадор, Хондурас и Гватемала, подписано от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, което позволява депортирането на мигранти от тези страни.


В изпълнителна заповед, подписана тази седмица, президентът Джо Байдън позволява " да се предприемат първите конкретни стъпки за постигане на по-голямо сътрудничество с регионалните партньори в името на подредена, сигурна и хуманна миграция". Това заяви държавният секретар Блинкен.


Съобщението се отнася до отмяната на споразумението, известно още като "Безопасна трета държава", което целеше мигрантите от Централна Америка да поискат убежище в държави, считани за "безопасни", а не на границата на САЩ.


„В съответствие с визията на президента, ние уведомихме правителствата на Салвадор, Гватемала и Хондурас, че Съединените щати предприемат тези действия, тъй като започват усилията за кооперативен и взаимно уважителен подход за управление на миграцията в региона", каза Блинкен.


Той също така даде да се разбере, че „тези действия не означават, че границата на САЩ ще бъде отворена и подчерта, че всички които се опитват да емигрират нередовно, излагат на риск себе си и семействата си".


„Ще се справим с основните причини за принудително разселване и незаконна миграция, включително чрез борба с корупцията и безнаказаността, спазване на задълженията ни за защита на бежанците и работа с нашите партньори за насърчаване на възможности и просперитет за хората и общностите в целия регион", добави служител.


Съобщението идва седмици след като в Гватемала беше задържан мигрантски керван, тръгнал от Хондурас за САЩ. В тази тълпа имаше уязвими хора, засегнати от икономическата ситуация, и дори деца, предприели опасното пътуване сами.


Същата седмица беше обявено също, че администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън ще отпусне 4000 милиона долара на Хондурас, Салвадор и Гватемала като помощ за справяне с миграцията.

Станете почитател на Класа