Българското мецосопрано Светлина Стоянова, която пее по цял свят след наградата "Нови гласове", гостува в "Пепеляшка" на Софийската опера

Българското мецосопрано Светлина Стоянова, която пее по цял свят след наградата "Нови гласове", гостува в "Пепеляшка" на Софийската опера
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.02.2021
  • Сподели:


Българското мецосопрано Светлина Стоянова, която вече пее по цял свят, след като победи в конкурса "Нови гласове" / Neue Stimmen International Singing Competition през 2017-та година, гостува в края на февруари в Софийската опера. Тя ще се представи на 26-ти този месец в постановката "Пепеляшка" на Джоакино Росини.

 
В ролята на Анджелина Стоянова дебютира през 2020-та година на фестивала във Флоренция, Италия.
 
Светлина Стоянова се присъедини към солистичния състав на Виенската държавна опера за сезони 2018/19 и 2019/20. Дебютира като Dryade (Ariadne auf Naxos), а също така изпълнява ролите на Rosina (Il barbiere di Siviglia), Cherubino (Le nozze di Figaro), Roßweisße (Die Walküre) и Lola (Cavalleria Rusticana). Получава покани да гостува с Виенската държавна опера като Керубино в Elbphilharmonie, Хамбург и като Zerlina (Don Giovanni) в Tonhalle, Дюселдорф.
 
Българското мецосопрано Светлина Стоянова, която пее по цял свят след наградата "Нови гласове", гостува в "Пепеляшка" на Софийската опера
 
През 2016-та година Светлина Стоянова стана първа сред жените и спечели трета награда на международния оперен конкурс „Льо Гран при дьо л’опера” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера.
 
Г-ца Стоянова представя с голям успех и много рецитали. Изнасяла е концерти в престижната Музикферайн, Виена с пианиста Стивън Хопкинс;  в зала Уигмор, Лондон. Пяла е в матинета и концерти на Виенската държавна опера. Светлина Стоянова също е участвала в поредицата Live Music Now в Usher Hall, Единбург и в Единбургския фестивал.
 
През ноември 2020 г. г-жа Стоянова дебютира на сцената на Росиниевия оперен фестивал като солист в "Малка тържествена меса" на италианския композитор.
 
Светлина Стоянова бе отличена от Форбс България в класацията „30 под 30“ за 2019г., а през 2020 г. тя получи престижния „Сертификат за принос към популяризирането на българската култура по света“ от Министерството на културата на Република България .
 
В продължение на пет години Светлина Стоянова е част и от организацията Live Music Now, чиято цел е да изведе музиката извън концертната зала. Посещавали са училища, домове за възрастни хора, болници, където са носили музиката и са получавали изключително топло посрещане.
 
Започва да се занимава с пеене с легендарния Христо Недялков в Детския радиохор. След като завършва училище е приета да учи психология в University of Glasgow. Стремежът й да пее е много силен, затова оставя свой диск в Royal Conservatoire of Scotland. Прослушват я и на следващия ден вече е приета в престижното учебно заведение  - едно от топ 5 в света.
 
На 26 февруари, петък, от 19 часа, почитателите на оперното изкуство ще могат да видят Светлина Стоянова в постановката „Пепеляшка, или триумфът на добродушието”. 
 
 
Нюз БГ Репортер / Иван Върбанов

 

 

 

 

Станете почитател на Класа