Ранни творби на Кристо ще бъдат показани в Бургас

Ранни творби на Кристо ще бъдат показани в Бургас
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    26.06.2020
  • Сподели:

Ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев-Кристо от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Националната художествена академия, ще бъдат показани във филиала ѝ в Бургас.

Изложбата е озаглавена "Кристо - ранни етюди", а творбите са от музейната сбирка на Националната художествена академия, която освен черни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод, автентично автографирани и подарени от авторите, разказва заместник-ректорът професор Свилен Стефанов.

"Музейната сбирка на Националната художествена академия притежава някои ранни работи на Кристо по времето, когато е учил между 53-а и 56-а година в Академията и между другото те са много любопитни, защото разкриват неговите рисувачески умения. Той още като съвсем млад е много сръчен като рисувач, което по-късно оказва голямо влияние върху направата на неговите проекти, част от които са рисувани".

Изложбата "Ранните рисунки на Кристо" ще бъде открита днес в галерията на филиала на Националната художествена академия в Бургас и ще остане в морския град до края на юли.

В интервю за БНР ректорът на Художествената академия проф. Георги Янков разказа за изложбата:

“Основно можем да разделим творбите на две групи- т.н постери, лично подписани от Кристо, които са със скици или фотографии на инсталациите, които е реализирал. Другата по-малката част, която е от шест работи, са негови етюди от периода 53-та – 53-а г., когато той е студент в Художествената академия, преди да замине за Прага и оттам да тръгне неговата международна кариера“.

 
 

Станете почитател на Класа