Внукът на Хемингуей публикува непознат разказ на писателя

Внукът на Хемингуей публикува непознат разказ на писателя
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.06.2020
  • Сподели:

Нобеловият лауреат Ърнест Хемингуей е добре познат със своите романи и къси разкази. Днес, половин век след смъртта на писателя, неговият внук Шон намира ръкопис, който е публикуван в настоящото издание на New Yorker.

Разказът е със заглавие Pursuit as Happiness и следи от първо лице самия Хемингуей и неговите приятели, отишли на риболов за огромен марлин (голяма хищна соленоводна риба - б.ред.). 

По думите му той я е открил, докато е разглеждал колекцията на Хемингуей в библиотеката "Джон Ф. Кенеди" в Бостън с идеята да подготви ново издание на неговия роман "Старецът и морето". 

"Бях изненадан и развълнуван от ръкописа и си помислих, че ще бъде чудесно допълнение към новото издание. Единственото му друго копие съществува в архива на Scribner в Принстънския университет, и се появи с документите на Карлос Бейкър, който написа най-подробната биография на моя дядо", разказва Шон пред изданието.

Според него голяма част от историята в новооткрития разказ е автобиографична, но той предпочита да бъде четена по-скоро като фикция, защото Хемингуей я е написал като кратка художествена творба. 

"Както дядо ми пише за своя мемоар "Безкраен празник", който той нарича художествена литература, фикцията всъщност може да хвърля светлина и върху действителните събития", разказва още Шон. 

Новооткритата кратка история на писателя ще бъде включена в новото издание на "Старецът и морето", което ще излезе първо в САЩ, а Шон я описва като "скъпоценен камък сред непубликуваните творби" на вечния Хемингуей.

Станете почитател на Класа