Проф. Александър Федотов показва в кадри своята обич към изтока

Проф. Александър Федотов показва в кадри своята обич към изтока
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.03.2019
  • Сподели:

DSCN6343

 

Уникални фотокадри, заснети в Индия, Китай, Южна Корея, Фиджи и Вануату представя Агенция "София прес". Авторският фоторазказ на проф. Александър Федотов е под надслов "С обич към Изтока". Експозицията бе открита на 11 март 2019 г. от съпругата му - г-жа Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ и на Агенция "София прес", основател и председател на фондацията на негово име.

 

Сред гостите на събитието в галерията - книжарница на ул. "Славянска" № 29 бяха: посланик Джънг Джингю - ръководител на дипломатическата мисия на Република Корея у нас; г-жа Даниела Кънева - председател на клуб "Приятели на Индия", чийто член на УС бе проф. Федотов; университетски преподаватели, студенти, журналисти, общественици, приятели и съмишленици на световно признатия учен, запалени последователи и изследователи на тайнствата на Изтока.

 

DSCN6378

 

Проф. д.ф.н. Александър Федотов се вглежда и е запечатал красотата на цветя, човешки лица, природни феномени и неповторими пейзажи, видял през обектива си, за да ни приобщи към своята любов и отдаденост на източните култури, да ни въвлече в пътешествието към необятното познание, в което той имаше привилегията да бъде посветен.

 

DSCN6353

 

В приветствието си Н.Пр. Джънг Джингю открои водещата роля на личността на проф. Федотов за популяризирането на корейския език и култура у нас и огромния му принос за полагането на основите и развиването на двустранните връзки - икономически, политически, образователни, културни и др., между Република България и Република Корея.

 

DSCN6365

 

Архивът от фотографии на проф. Федотов е огромен - над 30, 000 снимки, направени по време на пътешествия, гостувания и визити в над 160 страни по целия свят. "Исках да покажа една малка частица от заснетото и най-вече кадри, от последните пътувания на моя съпруг в страните, с които той работеше най-активно и на които даде най-много от себе си - Китай, Република Корея и Индия", каза по време на откриването на изложбата Снежана Тодорова. Тя подчерта, че фондация "Александър Федотов" ще има приоритетната мисия да популяризира знанията, трудовете и непубликуваните преводи, лекциите и изследванията на изключителния ерудит - изтоколог, който ни напусна внезапно през октомври 2018 г., за да могат те да достигнат свободно до публиката, до студентите и неговите колеги от международните научни среди.

 

DSCN6358

 

"Не са много хората, целунати от Бог и от Слънцето. Саша имаше невероятни познания, бе изключително любопитен и безгранично любознателен. Бе много светъл, с огромна положителна енергия, много щедър. 21-ви век вероятно ще бъде векът на Изтока и бих искала България да бъде съпричастна към всичко, което се случва в тази част на света", развълнувано сподели Снежана Тодорова.

 

DSCN6356

 

Куратор на изложбата е фотографът Николай Треймън. "Всяка снимка е кодирана от любовта, която изпитваше проф. Федотов по време на своите пътувания и от страстта, с която той снимаше. Фотографията има удивителната способност да ни пренася в пространството и времето. Един образ се равнява на 1 000 думи, а обективът на проф. Федотов ще Ви разкрие удивителни гледки и красотата на далечни страни", посочи Николай Треймън.

 

***


Проф. Федотов бе живия мост между Изтока и България, бе Колумб на българското изтокознание.
Проф. Федотов е Вселена от светлина, мъдрост и познание, която тепърва ще осмисляме и разкриваме.

 

Вижте повече за изложбата и събитието в следващото видео:

Станете почитател на Класа