Роман за Полански излиза на книжния пазар

Роман за Полански излиза на книжния пазар
  • Автор:  Елиана Митова
  • Дата:  
    08.10.2017
  • Сподели:

 

Сензационната автобиографична книга на Роман Полански, заглавена „Роман за Полански“ (превод Галина Меламед, 440 стр., 22 лв.) вече има българско издание.

 

 

 

 

 

 

Роден през 1933 година в Париж, Роман Полански е един от най-големите съвременни кинорежисьори, известен продуцент, автор и актьор. Макар и покорил света с филмите си, той постоянно се намира под светлината на прожекторите с трагичните и скандални събития в своя живот: като се започне от смъртта на първата му съпруга и се стигне до обвиненията за изнасилване, които се сипят и днес. В тази книга Полански описва откровено всички свои възходи и падения, трудности и успехи. Разказва за детството си в окупираната от нацистите Полша, за годините си на учение в Лодзката филмова школа през 50-те, за първите си години в Париж и усилията си да се наложи като режисьор, както и за международните си успехи в лондонския и холивудския си период през 60-те. Режисьорът не спестява подробности за браковете и приятелствата си, за годините, изпълнени с разочарования, арест и затвор.

 

 

romanzapolanski3

 

   Заради мрачната си, уникална перспектива и нихилистичния си подход към воденето на разказА, Полански се спряга като забележителна фигура в световната кинематография. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок - заради характерната употреба на черен хумор, напрежение и сюрреализъм. Той често разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и ироничен свят. Сред най-обсъжданите негови творби се нареждат: Бебето на Розмари, Китайски квартал, Пианистът, Деветата порта, Горчива луна, Безумецът, Тес.

 

Най-новият филм на Роман Полански, адаптация на романа „По действителен случай, открива третото издание на „Синелибри” на 11 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

Прочетена 1246 пъти