Нова стихосбирка на Живка Симова: "Диези и бемоли" в рими и съждения

Нова стихосбирка на Живка Симова: "Диези и бемоли" в рими и съждения
  • Публикация:  Елиана Митова
  • Дата:  
    17.12.2013
  • Сподели:

Верен на постоянната си издателска политика - да подкрепя съвременните български автори - екипът на пловдивското издателство "Жанет 45" отпечата новите стихове на Живка Симова под мелодичното име "Диези и бемоли".  Мъдрост и суета, откровение и разум, мажор и минор - това откриваме в стиховете. Те са естествено продължение на поетичните творби, които Живка Симова включи в предишната си книга - "Приют за мълчание", която се появи на прага на новото хилядолетие, за да напомни, че поетическият гений на българина е жив и тепърва ще изненадва читателя. Живка Симова наистина изненадва - тя  предлага лирични фрагменти с насоченост към бъдещето - емоциите, намеренията, идеите в нейната поезия са странна и чудата смесица от цветове и звуци. Постига я със съвременни похвати, които владее до съвършенство, но и с дълбок талант, който е първична сила, дар от Бога. Стиховете и носят неподправен женски чар,  докосват най-съкровеното, разкриват една богата душевност,  която тепърва ще изненадва.  Красиво оформена, стихосбирката е предизвикателство за всички, които четат съвременна поезия и умеят да откриват ценното в нея. Защото зародишът на талант, вдъхновение, желание за общуване с читателя тепърва ще открива нови светове пред Живка Симова, в които тя ще навлиза с емоциите и разума на своето силно и ярко изявено творческо "Аз". Живка Симова  преосмисля  езика на реалността и загадката по свой начин и с него успява да заинстригува читателя. Сам по себе си този факт е достатъчен, за да прочетем стиховете, които несъмнено ще оставят следи в душите ни.

Живка Симова е родена в София. Завършва българска филология (1984). Работи като репортер и редактор във в. „АБВ" и „Век 21". Сътрудничи на десетки периодични издания. Автор е на повече от 300 публикации в периодичния печат в областта на поезията, литературната история и критика, както и на радиопредавания (програма „Христо Ботев"). Дебютната й книга е „Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс" (1998, 2004 г.) – засега това е единственото изследване на живота и дейността на една от първите български жени-писателки и общественички, чието творческо дело тъне в забрава след 9 септември 1944 г.  Симова връща Евгения Марс на българските читатели, като я показва в нейната най-автентична светлина.
От 2002 г. до момента е преподавател по български език и литература в 7 СОУ „Св. Седмочисленици" – гр. София  Несъмнен шанс за тийнейджърите да общуват не само с ерудиран преподавател, но и с ярък творец, който им открива възможните хоризонти за реализация в литературата.

Станете почитател на Класа