Музиката на безсмъртната любов

11 юни, от 19.00 часа
Концертна зала, Пловдив

Участват: 
ТАТЯНА ЛОЛОВА
ПЛАМЕН БЕЙКОВ – бас 
БОЖЕНА ПЕТРОВА – пиано


Камерният концерт-спектакъл „... ТВОЯ ВЯРНА КЛАРА” разкрива дълбоката връзка между двама дужи мъж и жена, между два големи характера между гениален композитор и не по-малко просветена и мъдра жена.

За българската публика е любопитно да узнае повече за любовта между Роберт Шуман и пианистката Клара Вик (по-късно, след като става негова съпруга - Клара Шуман). Любов, която вдъхновява композитора и това оказва влияние на неговото творчество. Тайната любовна кореспонденция между Роберт Шуман и любимата му – Клара Вик е уникален литературен паметник от епохата на Романтизма. Със съчетанието на песни и писма, включени в програмата на камерния концерт-спектакъл, българската публика ще се пренесе в иррационалните духовни и естетически измерения на Романтизма.


Примадоната на българския театър актрисата Татяна Лолова е изключително успешен и задълбочен интерпретатор на сериозните текстове на писмата и дневниците на Клара Шуман, долавяща и предаваща на публиката и най-деликатните емоционални нюанси на любовното чувство – радостта и терзанията, вдъхновили и двамата творци.


Пламен Бейков и Божена Петрова работят вече четвърти сезон като дуо за камерна музика. Бейков е изявен оперен изпълнител, един от последните ученици и сценични партньори на забележителния български педагог и пианист доц. Ирина Щиглич. Той е работил под нейното лично ръководство върху художествено-драматургичната и лингвистична интерпретация на песни на Роберт Шуман и други немски и австрийски композитори, които по-късно изпълнява многократно във Великобритания и България.


Спектакълът „... Твоя вярна Клара” бе представен за първи път в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” на 21-ви март 2010 година на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе – там, откъдето е започнала забележителната си театрална кариера Татяна Лолова.

В програмата на камерния концерт-спектакъл са включени:
Двадесет кратки любовни песни от Роберт Шуман по текстове предимно на Хайне и Гьоте.
Откъси от тайните писма на Клара Вик до Роберт Шуман, както и от нейните дневници, представени от актрисата Татяна Лолова.
Две кратки клавирни пиеси от „Детски албум” на Роберт Шуман.

 

Станете почитател на Класа