Blizoo - Disconnecting people

Михаил Рангелов
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

„Най-важното за нас е да не отстъпваме от качеството на предлаганите услуги – ниво на обслужване и съдържание на услугата.” Това изречение е извадка от интервю, дадено управляващия партньор в EQT Пьотр Чапски, малко след като инвестиционният фонд придоби двата най-големи кабелни оператора у нас „Евроком” и „Кейбълтел”. Седем месеца по-късно обещанието на Чапски не само не е изпълнено, но двете марки „Евроком” и „Кейбълтел” (вече под новото име Blizoo) са синоним на всичко друго, но не и на качество и добро обслужване. Ако може да се обобщи ситуацията с две думи те са на анонимен участник във форума на “Кейбълтел”; Единственото хубаво и качествено нещо в тази компания са рекламните брошури.

Моите неволи с Кейбълтел започнаха точно един месец, след като подписах договор с тях. Тоест веднага след края на срока, в който можех да се откажа от услугите им без да плащам неустойка. Въпреки обявените в сайта им брошури скорости от 15 МБ/сек стрелката на теста за скорост заспиваше между един и два. Отделно започнаха загуби на пакети, висока латенция и прекъсвания. Колкото до кабелната телевизия – вторият телевизор, за който също бях си платил, започна да предава постоянен снеговалеж с леки намеци за картина на всички канали. След като в продължение на почти два месеца тормозех кол-центъра на компанията, най-накрая бях посетен от техници, които установиха, че са ми сложили некачествен сплитер и че проблемът може да бъде отстранен за по-малко от пет минути.

След смяната на посочената част, интернетът в къщи се подобри значително. Включително на няколко пъти стрелката достигна почти до обещаните 15 МБ/с. Това, че вторият ми телевизор на практика не може да приема нормално програми го приех като дребно неудобство в сравнение с това, че най-сетне можех да ползвам интернет приложения, които изискват добра скорост. За съжаление споменатата идилия не продължи дълго. След около месец достъпът до мрежата ми спадна до умопомрачителния 1 (един) мегабит в секунда. Тоест 15 пъти по-малко от обявената в рекламите на EQT скорост. Или както един приятел се изрази: „С тази скорост сигурно от Кейбълтел са наели двама роми с кофи да разнасят интернет с каруцата.”. Този път дори не успях да тормозя кол-центъра, защото колкото и пъти да се обадех, никога нямаше свободен оператор, включително и в 10 и половина през нощта. След като най-сетне успях да се свържа, младежът от другата страна на слушалката успя да установи, че явно в случая се касае за слаб сигнал и обеща отново да прати техници. От което разбира се нямаше никакъв ефект.

От EQT явно решиха, че вместо да се инвестират пари в техника/хора/качество е по-лесно да разчитат на завареното положение и да просто да изстискат пари от клиентите си. На първо място с обединяването на двете компании в една закриха форума на „Кейбълтел”. Навярно някой мениджър е погледнал коментарите на стотиците недоволни потребители и е решил проблема простичко „Няма форум – няма проблеми”. От компанията също така решиха и проблема със скоростта на интернет – за услугата дабъл плей на една и съща цена (36 лева) офертираната скорост вече не е 15, а 6 MB/s. Наистина, защо трябва да се инвестират средства в мрежата, при положение, че просто може да се намалят скоростите.

За съжаление EQT, който по принцип е голям международен инвеститор, е решил в българските условия да действа по „балкански”. Защото моят случай не е изолиран, недоволните потребители на компанията, които се оплакаха от услугите й във вече закрития форум са стотици. И може би е редно комисията за защита на потребителите да се вземе в ръце и да се самосезира за антипотребителското поведение на Blizoo. Защото единственият начин да стреснеш един голям оператор са големите глоби за нарушаване на правата на клиентите му.

По материал на Misho.eu

Станете почитател на Класа