Кои са най-зелените градове у нас?

Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия, в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините, са основният критерий при номинирането на градовете в категорията "Най-зелен град"

Столицата София е най-големият "зелен" град у нас (с население над 200 хиляди жители), а Кочериново - най-малкият (с под 3000 жители).

Наградите на кметовете на двете общини връчи президентът Росен Плевнелиев на церемония в музей "Земята и хората" в София.

Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия, в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините, са основният критерий при номинирането на градовете в категорията "Най-зелен град".

С цел да бъде спазено изискването за равнопоставеност и обективност, МОСВ е извършило проучване на 91 изпълнени общински проекти, финансирани от фонд "Козлодуй", Националният доверителен екофонд и МРРБ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи годишната награда за най-зелен град с население между 100 000 и 200 000 жители - на кмета на Русе.

За най-зелена община с население между 30 000 и 100 000 жители беше определена Асеновград.

Мерките за енергийна ефективност са златна мина, защото освен спестяване на вредни емисии, се постига и намаление на разходите за отопление с 50%, каза Лиляна Павлова, след връчването на двете отличия.

По думите й в следващия програмен период на оперативна програма "Регионално развитие", градското развитие ще бъде основен приоритет.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи "зелените" отличия за град между 10 000 и 30 000 жители - на Белене и за община с между 3 000 и 10 000 жители - на Долна баня.

Тя изрази увереност, че през следващия програмен период България ще бъде още по-прекрасно място за живеене.

Две поощрителни награди бяха връчени на общините Димитровград и Кърджали - за реализацията на проекти "За приветлива градска среда". Отличията връчи екоминистърът Нона Караджова.БТА


Станете почитател на Класа