Кой и защо настройва синдикатите срещу природозащитниците?

Днес в БТА бе проведена съвместна пресконференция на ПК "Екогласност" и "Партия на Зелените". В откровен диалог с медиите, председателят на Екогласност г-н Емил Георгиев, представи убедителни доказателства за това, кой и защо настройва синдикатите срещу природозащитниците и чии интереси защитават те.


Явно, протестният  митинг пред МОСВ, проведен на 31 октомври уплаши ръководството на МОСВ,  олигарха  Прокопиев и  ръководствата на чуждите компании „Аурубис” и „Дънди прешъс”.

Затова те настроиха срещу нас синдикатите, най-вече КНСБ, като организираха  протестно шествие, на което всички ние, организирали протеста против ръководството на МОСВ, бяхме анатемосани от президента на КНСБ Пламен Димитров . Разбира се, явно под влиянието на „Каолин”, т.е.  Иво Прокопиев, най-анатемосани бяхме представителите на ПК„Екогласност”. Затова  срещу нас  бяха издигнати и транспаранти .

Всички  участвали в митинга,  бяхме квалифицирани като „квази екологични организации”, които рекетират добивния бизнес. Бяхме обвинени, че искаме закриване на миннодобивната промишленост. Огромна лъжа, за съжаление изречена и  от лидера на КНСБ. Според него, „само луди хора могат да закриват предприятия, които печелят”, т.е. по негови думи , освен „квази” , ние сме и луди.

То бива, ама чак пък толкова вече ни идва в повече и няма да подминем с мълчание инсинуациите по наш адрес.

Вие сте свидетели, че ние от ПК”Екогласност”, ЗП и ПЗ никога не сме искали закриване на добивния бизнес. Ние винаги сме искали само едно - спазване на европейското законодателство в областта на опазването на околната среда и търсене на най-строга отговорност от нарушителите, в т.ч.  и от ръководствата на МОСВ и МИЕТ,  които със своите действия създадоха предпоставки за унищожаване на красивата българска природа, както и застрашаване здравето и живота на хиляди български граждани.

Държим да ви информираме, че още същия ден след нашия протест, аз поисках среща с президента на КНСБ, за да го запознаем с документите, на базата на които ние правим своите изводи, а той да ни представи конкретни факти за рекетьорите. За съжаление   срещата беше отказана.

На шествието лидера на КНСБ задаваше въпроси, на който  работниците от „Каолин” и „Аурубис” екзалтирано отговаряха, че ние лъжем. На единия от плакатите, издигнат на протеста пише „ПК”Екогласност” лъжат хората”.

Затова задаваме въпроса  кой и защо настройва синдикатите срещу нас и чии интереси защитават те?

Знае се, че по Конституция природните богатства принадлежат на всички хора без изключение. Не знаем дали синдикатите си дават сметка, че отказвайки среща с нас и обвинявайки ни в инсинуации и лъжи,  показват, че не защитават правото на хората да живеят здравословно, а защитават  интересите на олигарси като Прокопиев и Ковачки, на „Аурубис” и „Дънди прешъс”.

 Като реплика на публичните питания на президента на КНСБ Пламен Димитров, ние питаме, защо синдикатите не протестират против самоуправството и ограбването на подземните богатства от шепа олигарси и чужди фирми?

Трябва ли според синдикатите металургичните и минни дружества да тровят въздуха, почвите и водата ?

Трябва ли според синдикатите да се спазва българското и европейско законодателство в областта на опазването на околната среда?

„Аурубис” има дъщерни фирми в 13 държави в Европа. Защо фирмата произвежда сярна киселина само в България и ще им позволят ли от компетентните служби да развиват металургично производство в Германия без доклади по ОВОС и без да се съобразяват със становището на гражданите?

Не трябва ли според синдикатите, фирмите , които печелят стотици милиони от българските подземни богатства и плащат символичните 1-2% концесионна такса, да инвестират в премахване на замърсяванията на въздуха, почвата и въздуха в съответните региони? Не може да се печели за сметка на здравето на българските граждани.

Лидера на КНСБ каза на протестното шествие : „В последно време се разпространяват внушения, че металургията и тежката индустрия нямала бъдеще и тя замърсявала толкова много, че по-добре да я жертваме в полза на природата”. Ние държим г-н Пламен Димитров да каже, кой е казал подобно нещо, в противен случай ще го обвиним, че нарочно манипулира обществото.

Знае ли президента на КНСБ, че преди да бъде приватизиран МДК-Пирдоп, при преработката на медния концентрат са добивани до 3 т. злато /една трой унция злато е 31 гр. на стойност 1780 лв./ , т.е. стойността на 1 кг. добито  злато е 57 хил.лв. , а стойността на 3 тона  е  171 мил.лв.  Защо тогава от КНСБ не протестират, че  „Аурубис” изнася български златни залежи от района на Средногорието    в размер на около 170 мил.лв.

Знае ли президента на КНСБ, че „Аурубис” има разрешително за разширяване на производството, което е обжалвано пред ВАС и има насрочено дело за 19 този

месец? Съгласни ли са синдикатите без ОВОС да има производство, при което се отделят опасни химисески компоненти?

През м.юни  т.г. от ефир ва национално радио, г-н Алекс Нестор, изпълнителен директор на „Дънди прешъс” заявяви: ”Много природозащитници се занимават с рекетиране на бизнеса”.

Пет месеца по-късно Президента на КНСБ заяви на шествието на миньорите, че екоорганизации рекетират фирмите в Средногорието. Ние питаме – кой, кога и как е рекетирал? Има ли сигнали до прокуратурата?

Дали не е един и същ автора на твърденията за рекет? Подчертаваме, че ние от ПК”Екогласност” и колегите от ЗП и ПЗ не рекетираме, а алармираме! Държим да се изнесе информация за това кой и по какъв начин рекетира фирмите в Средногорието, в противен случай ще приемем , че това е клевета.

   „Дънди прешъс” декларира, че ще добива злато на Ада тепе край Крумовград в размер на около 100 т./година, което  ще се изнася в Намибия под формата на концентрат . Само господ знае колко милиарда лв. / не по-малко от 10 милиарда лв./ националното богатство ще се изнася извън пределите на  България. Ако тези средства влязат в бюджета на държавата, ще има пари за образование и здравеопазване, за по-големи заплати на учители и лекари, за по-големи пенсии. Няма да се закриват болници и училища. Няма непрекъснато да се увеличава цената на ел.енергията и т.н. и т.н. Защо тогава от КНСБ не протестират против износа на национално богатство?

Знаят ли синдикатите, че „Дънди прешъс” изнася от златодобивното предприятие в Челопеч целия меден концентрат, който в последствие се преработва в Нанибия.

Знаят ли синдикатите, че при износа на меден концентрат не се правят абсолютно никакви лабораторни анализи за съдържание на злато, сребро и др.ценни метали. Не се правят и митнически проверки, с което се създават предпоставки за ощетяване на държавата за милиарди лв.?

Защо синдикатите не протестира, че почти 3 години МИЕТ бави приемането на Националната минна стратегия , с което се бави и визията за целия сектор? Трябва да се знае, че това изискване е заложено в промените на Закона за подземните богатства, приети в края на 2010 г. ?

Защо от КНСБ не протестират против намерението на  Турция да построи АЕЦ в непосредствена близост до нашата граница при Резово, защото подобно строителство ще бъде потенциална заплаха за околната среда и устойчивото развитие на туризма в природен парк „Странджа”, който е защитена територия с най-голямо видово разнообразие във всички видове биологични групи.

На протестното шествие лидера  на  КНСБ зададе и въпроса, дали „Каолин” на Иво Прокопиев  извършва нарушения. Естествено, отговора на докараните на протеста представители на „Каолин” беше, че няма нарушение. Това ни е познато.

Гледали сме този филм на продуцентската къща „Каолин” със сценарист Иво Прокопиев през лятото на 2010 г. , когато имаше граждански протести в гр.Меричлери. И тогава синдиката организира контра протест с около 100 миньори, въпреки, че на кариера „Великан” работят по документи на фирмата точно 10 души и между тях няма нито един миньор.

Затова  питаме, защо от КНСБ не протестират, че Прокопиев и компания, защитавани от министъра на финансите, прикриват печалби в размер на милиони лв. Печалби за сметка на унищожена природа в района на гр.Меричлери и отровена с арсен питейна вода на меричлерци ?

Знае ли лидера на КНСБ, че през лятото на 2010 г. Прокопиев и компания, участвайки в обществена поръчка с рег.№ 9149 за доставка на 2.5 мил.т. варовик за сероочистващите инсталации на ТЕЦ”Марица Изток 2”, представиха документи с невярно съдържание и ако ние от „Екогласност” не бяхме сигнализирали Главния прокурор, фирма на Прокопиев щеше да спечели търг на стойност 50 мил.лв.

За нас е ясно, че сме изправени срещу организираната сила на властта и парите. Затова Иво Прокопиев, Йово Николов и компания пишат какви ли не пасквили във своя вестник „Капитал”.

На протестното шествие беше издигнат и плакат :”ПК”Екогласност” оставете ни на мира”.

Ние нямаме нищо против работниците. Знаем, че са докарани насила на шествието, в противен случай ще бъдат освободени от работа.

Няма обаче да оставим на мира Прокопиев и компания, докато не получат заслуженото за незаконната си дейност; за унищожената природа; за унищожените над 100 дка частни земеделски имоти; за това, че  се отрови питейната вода в района на Меричлери и меричлерци  втора година се снабдяват с питейна вода от водоноски.

Вчера от „Екогласност”официално изпратихме сигнала за нарушенията на фирма „Каолин” в комисия „Околна среда” в Брюксел.

Подготвяме подобен сигнал до Брюксел и за конфликта на интереси и взаимната обвързаност на министъра на околната среда и директора на ПУДОС с частни фирми на Ботьо Табаков и изп.директор на „Екобулпак” Видьо Видев.

 Въпреки натиска върху нас ви уверяваме, че нищо не е в състояние да ни отклони от защита на каузата по опазване на красивата българска природа, както и защита на здравето и живота на българските граждани.

 

 

      ПК”Екогласност” изразява солидарност и подкрепя усилията на всички неправителствени природозащитни организации в битката за опазване на българската природа.

В тази връзка подкрепяме изцяло инициативата на екоорганизацийте от коалиция „За да остане природа в България”, които имат готовност да обжалват подробния устройствен план на курортното селище Паничище, ПУП,одобрен тези дни от РИОСВ – Перник.

Явно строителната  пандемия не прави впечатление на МОСВ, след като се посяга на територии , граничещи с природен парк Рила и територия от екозона „Натура 2000”. Странно е как преди 5-6 години този ПУП           беше стопиран от МОСВ. Нима и тогава не е имало идея за построяване на улици и канализация?

 

Емил Георгиев,

председател ПК”Екогласност”


Станете почитател на Класа