Памет и смирение

Хотел Феста София стана домакин на първата беседа за представяне на най-голямото традиционно вероизповедание в България – православието, като част от съвременната ни култура и Фотоизложба “История и настояще на Клисурския манастир “Св. Петка”

На 3 април 2012 г., по инициатива на г-жа Петя Славова – Председател на Съвета на директорите на Феста Холдинг АД и председател на Надзорния съвет на Инвестбанк АД, и по повод наближаващите Великденски празници, в хотел Феста София се проведе първата беседа за представяне на най-голямото традиционно вероизповедание в България – православието, като част от съвременната ни култура. Беседата изнесе Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски.Преди беседата беше открита изложба “История и настояще на Клисурския манастир “Св. Петка”. Гостите на събитието имаха възможността да опознаят чрез представените майсторски фотографии едно от столетните хранилища на българското православие, духовност и култура – Клисурския манастир “Св. Петка”.

В първоначалния си вид Клисурският манастир Света Петка е бил построен на древен път, свързващ София със село Брезник. Старата църква е била строена преди повече от 300г., но за съжаление е рухнала под бремето на своите години през 1954г. На нейно място е построена сегашната църква “Света Петка” от игуменката Мария Магдалена (1896-1978г.).

Малко се знае за този манастир. Въпреки това, посетителят не спира да се диви пред красотата на неговите стенописи, придружени от цитати от Библията, които се виждат на всички страни. Яркоцветни стенописи с библейски текстове има както върху църквата, така и върху монашеските части, външните стени и портата, което подсилва усещането за духовност и святост, излъчвано от това място.

Видно е, че повечето от външните стенописи са правени сравнително скоро. Яркостта и цветността на стенописите се подчертава допълнително от старите ниски сгради в монашеската част, през замазката на които прозира кирпич.Събитието е продължение на благотворителната инициатива на г-жа Петя Славова в подкрепа на Клисурския манастир “Св. Петка”, чието начало бе поставено през 2011 г. с набирането на над 52 хиляди лева за обновление на манастира и строежа на нова църква. Подкрепата на манастира “Св. Петка” прерасна в дългосрочен проект, част от програмата за корпоративна социална отговорност на Феста Холдинг и Инвестбанк.

“Подех инициативата да подпомогнем манастира с огромното желание да съхраним за поколенията светата обител. Благодаря на всички, които дариха средства за манастира. Ще се радвам да приобщим повече хора към благородната кауза”, заявява г-жа Петя Славова.

Банковата дарителска сметка в подкрепа на Клисурския манастир “Св. Петка” е:

IBAN BG53IORT80484020501000, BIC IORTBGSF, ИНВЕСТБАНК АД
ВЕСТБАНК АДПрочетена 1275 пъти

Станете почитател на Класа