Награда за изкуство„Стоян Камбарев” 2012

На 23-ти април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.
Наградата е основана на името на Стоян Камбарев, един от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те - творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство.

Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. От миналата година, Председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева и всички нейни учредители - едни от най-сериозните имена в българската култура, взеха решение да търсят и подкрепят съвсем млади и медийно неналожени творци.

Режисьорът Кмбарев някога бе споделил така своето тмворческо кредо "ТЕАТЪРЪТ, който е  самотно занимание. В самотата откриваш пропуснати истини, емоции, светове, които си подминал и е старателно подреден хаос и е спомен и живот ... никога смърт".

 
Стоян Камбарев е български театрален режисьор от 90-те години на XX-век.

Роден е на 9 октомври 1953 година в Пловдив. Завършва е ВМЕИ – София през 1979 г. В периода на следването си взема активно участие като актьор и асистент на режисьора Любомир Дековски към студентския театър "СУ 113". През 1983 г. завършва ВИТИЗ ”Кръстьо Сарафов” със специалност ”Режисура за драматичен театър” в класа на проф. Димитрина Гюрова. Специализира в Краков и Катовице (Полша) през 1986 г., а през 1991 - 1992 г. специализира и в Academia “Silvio D’amico” и Римския университет (Италия). От 1995 г. ръководи клас по театрална режисура в НАТФИЗ.


Ето и номинираните за Награда за изкуство „Стоян Камбарев” 2012:

- Стефан Прохоров - 18-годишният ученик от Френската гимназия е най-младия български драматург, чиято дебютна пиеса „Правилата на играта” предизвика истинска сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. Сериозна стъпка напред прави и с втория си драматургичен текст „Братята, това е”.

- Огняна Серафимова – много талантлив и изтънчен сценограф с огромно творческо въображение и усет към детайла. Номинирана е за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите „Посещение при бащата” и „Куклен дом”.


- Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) – автори и режисьори на пиесата „Паякът”. За дързостта и упоритостта да отстояват своя авторски театър и за успеха на дебютния им спектакъл у нас и в чужбина. За това, че налагат един нов вкус в изкуството - безкомпромисен в стремежа си да търси, намира и осветлява нови идеи.

- Свилен Димитров – режисьор аниматор, за впечатляващия му като идея и визия филм “Rew Day”, за смелостта да смесва различни техники и стилове и сам да опитва иновативни технологии в едно изкуство, като анимацията, което се прави от огромни екипи от високо профилирани специалисти. За това, че филмите му вълнуват и „хващат за гърлото” и най-строгия зрител.

- Квартет КОРД – студентите от Национална музикална академия “проф. Панчо Владигеров” Георги Величков, Видин Андонов, Светослав Стойчев и Стефан Димитров свирят заедно от деца. Младите акордеонисти са много атрактивни и съчетават в изпълненията си класика и модерност, енергия и виртузоност. С лекота успяват да формират нов, екпериментаторски поглед към звука на акордеона.

Носителят на прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов ще стане ясен часове преди Церемонията, след тайно гласуване на членовете на УС на Фондацията. И тази година победителят ще получи почетен приз и парична премия в размер на 3000 лв.
Официална банка на Награда за изкуство ”Стоян Камбарев” е Уникредит Булбанк, която традиционно подкрепя съвременното изкуство и младите творци в България.

През 2010 г. първата Голяма награда бе присъдена на кино режисьора Камен Калев за филма му „Източни пиеси”.
Миналата година благородната кауза на Фондацията бе подкрепена лично от президента Петър Стоянов, който връчи Наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2011 на младия театрален режисьор Василена Радева. Специална награда бе учредена от българския евродепутат и почетен член на Фондацията Надежда Нейнски. Номинираните бяха гости в Европейския парламент в Брюксел, където бяха представени официално и горещо аплодирани от българските и чуждестрани евродепутати.


Станете почитател на Класа