Chase & Status LIVE за първи път в България на SPIRIT of Burgas 2012

Chase & Status потвърдиха участие на живо във втория ден на най-голямото музикално събитие в България SPIRIT of Burgas дни преди излизането на DVD-то Chase & Status: Live At Brixton, което се очаква на 2 април. Лондончаните Saul Milton (Chase) и Will Kennard (Status) ще са едни от основните ко-хедлайнери на главната сцена на 4 август. До дни предстои да се разбере дали към легендарното дръм енд бейс дуо и Rage MC и барабанистът Andy Gangadeen ще се присъединят и някои от артистите, с които напоследък Saul и Will работят: Liam Bailey и Delilah.

Колко музиканти могат да се похвалят с фенове като рапърите Jay Z, Snoop Dogg и Pharrell или пък с дръм енд бейс звезди като Andy C, Hype и Pendulum, и колко се радват на тежки ротации в ръцете на дъб степ знаменитости като N-Type и Skream? Това е успехът, който Saul Milton и Will Kennard, продуцентите, които стоят зад името Chase & Status, постигат само за 5 години, след пускането на пазара на дебютния им албум More Than Alot (2008), който веднага ги превръща в уникален градски феномен. Двамата се запознават в Университета в Манчестър в средата на 90-те. Среща ги взаимната любов към дръм енд бейса и започват кариера като диджеи.

More Than Alot превръща Chase & Status в истинско явление и заради разнообразието в стиловете и артистите, с които работят по реализирането му: „Pieces” с Plan B, “Against All Odds” с Kano и други. Едно от най-знаковите парчета в албума, „Eastern Jam”, прави силно впечатление на Snoop Dogg, който скоро след издаването на More Than Alot го използва за своя трак „Snoop Dogg Millionaire”. Критиците определят албума като несравнимо пътешествие из британската ърбан сцена и единодушно се съгласяват, че името му (което на български буквално се превежда „повече от достатъчно” / “повече от много”) е напълно основателно. 

Следва вторият им и още по-успешен албум No More Idols (2011), в който си партнират с имена като Plan B, Delilah, Liam Bailey и Tinie Tempah. Това е и албумът, който ги прави световноизвестни и който стига до номер 1 в класацията UK Dance Album Chart и номер 2 в UK Albums Chart. Албумът, събрал в себе си най-доброто от дръм енд бейса, брейкбийта и дъб степа, се радва и на изключително позитивна оценка, от страна на музикалните критици и медиите, като често е сравняван с пионерите The Prodigy и Pendulum. Албумът е обявен за един от най-успешните във Великобритания през 2011 г., с продажби над 461 000 копия.

Няма трак или ремикс на Chase & Status, който веднага да не се превръща в абсолютен хит и да кара феновете на дръм енд бейса, брейкбийта и дъб степа да ги харесват все повече и повече. Ремиксът им на „Invaders Must Die” на The Prodigy, които преобърнаха плажа на SPIRIT of Burgas 2010, е почти толкова известен, колкото и самият оригинал. Ремиксирали са няколко пъти в албуми на поп иконата Риана (Rated R и Talk That Talk), англичанката Alexandra Burke (Overcome) и много други, сред които: Black Canvas' 'Broken Dreams', Dizzee Rascal, Nneka.

На Xtra Bass Awards през 2007 г. Chase & Status печелят първата си награда - Най-добър сингъл, за „In Love” (с Jenna G), събрал над 40 000 гласа от слушателите на BBC 1. Две години по-късно правят истински фурор на Drum & Bass Awards 2009, когато взимат награда за Най-добър албум (More Than Alot), Най-добър продуцент (Chase & Status) и Най-добър сингъл (“Take Me Away”). През 2011 г. добавят към наградите си и Най-добър LIVE и отново за Най-добър продуцент.

SPIRIT of Burgas е най-мащабното музикално събитие в България, създадено и развиващо се по европейски стандарти. Първото издание на фестивала е през 2008 г., като от самото начало и до днес Община Бургас е съорганизатор на SPIRIT of Burgas, който се провежда под патронажа на кмета господин Димитър Николов.

SPIRIT of Burgas 2012 се осъществява с професионалната подкрепа на Калоян Лалев и 24/7 Event Company, Асен Якимов и Joker Media Rental и не на последно място Solar. Те са в основата на повечето промени в тазгодишния фестивал, както и на концептуалното му развитие в една по-модерна и атрактивна посока.

SPIRIT of Burgas е носител на следните музикални признания:

§ 2008 - сред 15-те най-добри фестивали за Best European Festival на Yourope Festival Awards

§ 2009 - сред ТОП 10 за Best Overseas Festival на UK Festival Awards

§ 2009 - сред ТОП 20 на най-добрите фестивални дестинации в света, според иззданието The Times

§ 2009 - програмата на фестивала е разпространена в европейската мрежа на MTV в 16 страни

§ 2010 - номинация във финалната фаза на ТОП 10 за Best Medium Sized Festivals на първите награди European Festival Awards

§ 2010 - сред ТОП 10 за Best Overseas Festival на UK Festival Awards

§ 2011 - SPIRIT of Burgas е първият и все още единствен български музикален фестивал, който става част от европейската програма CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Program)

§ 2012 - SPIRIT of Burgas е първият и все още единствен български музикален фестивал, който става част от европейската програма ETEP (European Talent Exchange Program)

 

 

Прочетена 841 пъти

Станете почитател на Класа