Игрите на Купидон


Една ирланска мъдрост твърди: "Даде ли ти сърцето си една жена - значи ти е дала всичко. Дадеш ли й ти сърцето си - значи ще загубиш всичко" дали обаче това е истина може да се разбере от постановката на пиесата"Дуети” английския драматург Питър Куилтър. Преводът е дело на Харалампи Аничкин, а постановката на Владимир Люцканов, със сценографията на Петя Стойкова и участието на харизматичната Силвия Лулчева и чаровния Владимир Пенев.
 
"Дуети” е атрактивна съвременна пиеса, която ще има премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев”.   Това е първа среща на българската публика с едно от най-нашумелите нови имена на британската драматургия – Питър Куилтър. Пиеси от автора са играни в 36 страни, на 24 езика. В годината, в която „Дуети” е представена за първи път в Лондон – 2009, тя е поставена също и във Вилнюс, Атланта, Краков, Манила и Сидни. Роденият в Колчестер Куилтър, от 15 години живее на Канарските острови.


 Във фрагментарната структура на  представлението – букет от комични новели на тема обичта – всички роли се изпълняват от Силвия Лулчева и Владимир Пенев. Двамата актьори с голям замах се преобразяват до неузнаваемост в галерия от необичайни, жадуващи любов герои. Какъв ще се окаже букетът – от рози или пък от тръни? Може би от рози с остри бодли? Пък и ако мъжът се ръководи не от ума си, а от прищевките на жена си,значи още е влюбен в нея, макар че средностатистическата жена предпочита да бъде красива, а не умна, защото средностатистическия мъж по- добре вижда, отколкото чува...

Пиесата „Дуети” от Питър Куилтър е класическа съвременна англоезична комедия в традицията на автори като Нийл Саймън и Уили Ръсъл. Макар кратки и ударни епизодите са завладяващи и плътни, достоверни и затрогващи. Представлението пълни сърцата на зрителите не с горчивина, а с онези замайващи сладки и усмихнати трепети, които се раждат когато във въздуха прелети стрела на Купидон.


Станете почитател на Класа