СДС и ДПС ще искат вето за закона за ГМО

Райко Байчев
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Налагането на мораториум върху разпространението на ГМО е половинчата мярка. То е като да се разрешат убийствата в страната и някой да наложи мораториум за пет години. Това заяви вчера лидерът на СДС Мартин Димитров. Той обяви, че ГЕРБ трябва да оттеглят чл. 79, 80 и 81 от закона, които предвиждат опити с ГМО в околната среда. „България няма нужда от такива експерименти. ГМО трябва да се прави само в лабораторни условия“, заяви Димитров и добави, че приоритет на България трябва да е производството на биологично чисти продукти. Той заяви, че сините ще настояват президентът Георги Първанов да наложи вето върху закона, ако той бъде приет, без да се промени. Същата позиция имат и в ДПС. „Казваме го в аванс, но президентът ще трябва да наложи вето, ако ГЕРБ не промени закона“, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. „Призоваваме политическите сили да се обединят около тезата "Българската земя - чиста от ГМО" и това да определи позициите им при второто четене на промените в закона за генетично-модифицираните организми“, каза Местан. Той добави, че икономически правилно е България да разчита на екоземеделие, тъй като има ресурс. Според Местан над 70% от българските земи отговарят на изискванията за биоземеделие, докато в много други европейски държави нивото е 5 на сто или дори по-малко. От БСП също се обявиха срещу закона за ГМО, като тяхната позиция е опити да се извършват в лабораторни условия.
Вчера ГЕРБ даде знак, че ще отстъпи от първоначалния вариант на закона. „Обмисляме предложението да останат само лабораторните условия“, коментира вчера пред „Класа“ депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по земеделие Георги Плачков. Той предположи, че депутатите от ГЕРБ може и да дадат положително становище, но уточни, че все пак не са се запознали с него и не са го обсъждали. Срещу ГМО-тата се обяви вчера и Пловдивският митрополит Николай, който заяви, че това „не е наука, а луциферовски бяс“.Брюксел нямал намерение да налага ГМО


Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу няма никакво намерение да налага ГМО, каза вчера пред АФП говорителката Пия Аренкилде Хансен. Никакво решение не е взимано относно тези два продукта, подчерта тя, опровергавайки информация от анонимен източник, разпространена от АФП, че Барозу е поел ангажимент да ускори разрешенията за отглеждането на два вида генетично-модифицирани организми (ГМО) в ЕС - царевичната култура MON 810 и картофите Amflora. Барозу многократно е заявявал, че комисията не е нито за, нито против генномодифицираните организми (ГМО) или някой определен ГМО продукт, реагираха от представителството на Европейската комисия в България.

Станете почитател на Класа