Над 300 находки от 26 обекта показва “Българска археология 2019”

Над 300 находки от 26 обекта показва “Българска археология 2019”
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.02.2020
  • Сподели:

В Деня на археолога Националният археологически институт с музей при БАН открива изложба с най-интересните находки, открити в нашите земи през изминалата 2019 г. Това е тринадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2019”, която може да се види в Археологическия музей до края на април.

„2019 беше една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работихме по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България и значително повишихме познанието за културно-историческото ни наследство“, посочи  директорът на НАИМ  доц. д-р Христо Попов.

В експозицията са открити 300 предмета, открити при работата на българските археолози на 26 обекта в България.

Публиката ще види и постери за проучвания от ранната Праистория до Средновековието за продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, неолитното селище Слатина, София, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония, Созопол, средновековните градове Велико Търново, Калиакра и Перперикон.

 

Златна фалера от римската крепост Алмус в Лом. Снимка: НАИМ

 

Изложбата показва и артефакти, намерени при спасителните археологически разкопки по газопровода „Балкански поток“, интерконекторната връзка Стара Загора – Комотини и автомагистрала „Хемус“, от слабо проучени или неизследвани обекти в Северозападна България,.

 

Глава от Орлово. Снимка: НАИМ.

 

Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей, керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония, златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра.

 

Златен пръстен-печат от Калиакра. Снимка: НАИМ.

 

От НАИМ посочват, че 13-тата изложба „Българска археология“ се реализира с партньорската подкрепа на 17 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. Това са: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол, Археологически музей „Старинен Несебър“ и историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Каварна, Лом и Севлиево.

“Българска археология 2019” ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 26 април 2019 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.

 

Петя Стоянова

Прочетена 113 пъти

Станете почитател на Класа