Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година

Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.05.2019
  • Сподели:

Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Това каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова в ефира на „Здравей, България". Вече са проведени с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми. Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат, обясни тя.

 

Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година

 

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария. „Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата", заяви вицепремиерът. Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни помощници. Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годипна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата, каза Николова.

Вицепремиерът заяви, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри, беше категорична тя. Надявам се след 15 юли да имаме мерки, които да предложим за справяне с демографската криза, каза още вицепремиерът.

Николова коментира изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге. Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя - при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите, каза тя.

Марияна Николова обясни, че новоизбраният президент на Украйа Владимир Зеленски е иновативен политик. Той е изключително деен и най-вероятно ще бъде човек на действието, а не на приказките. Когато приключи церемонията за полагането на клетвата, държавният глава поиска среща с някйои държави. България беше втората държава, с която поиска среща, добави тя.

Прочетена 379 пъти

Станете почитател на Класа