Съдът спря дело за източване по САПАРД

Станислав Савов

Софийският градски съд (СГС) спря вчера временно делото срещу бизнесмена Марио Николов и още осем души, обвинени за източването на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Причината: един от подсъдимите - Иван Иванов, е кандидат за народен представител и се ползва с имунитет. По време на вчерашното съдебно заседание стана ясно, че Иванов е регистриран от 17-а Районна избирателна комисия (РИК) в Пловдив-област на 13 юни в листата на партия ЛИДЕР. Освен към него, делото се прекратява и към останалите, тъй като в обвинителния акт подсъдимите фигурират като престъпна група, а така процесът няма как да бъде разделен. Обвинени за източването на средствата, освен Марио Николов и Иван Иванов, са съпругата на Николов - Мариана, Григор Главев, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева.
Групата е подведена под отговорност, защото е източвала средства от САПАРД и ДДС, като е купувала стари машини за преработка на месо вместо нови и ги е препродавала.
След края на вчерашното заседание основният подсъдим Марио Николов изрази пред чакащите го журналисти изненада от кандидатирането на Иванов и допълни своето нежелание процесът да бъде спиран.
„Нямаме основание да обжалваме, защото законът е категоричен”, каза след заседанието наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев. Обвинителят припомни, че срещу Иван Иванов има повдигнато обвинение за документни измами в особено големи размери и участие в престъпна група. Иванов е собственик на фирма, която според прокуратурата е получила неправомерно субсидии по програма САПАРД. Андреев изрази оптимизъм, че дори Иванов да бъде избран за народен представител, имунитетът ще му бъде поискан по съответния ред, за да се възобнови делото.


ЛИДЕР поиска РИК да заличи обвиняемия от листите им

Политическа партия ЛИДЕР поиска вчера от 17-а Районна избирателна комисия (РИК) – Пловдив-област, да бъде заличено от листата й името на Иван Иванов, в която той е поставен под номер 8. „Причината е, че Иванов не е предупредил за водените срещу него съдебни дела“, каза за „Класа“ пресаташето на партията Наталия Георгиева. Пред „Класа“ председателят на комисията Димитър Маринчешки коментира, че законът е категоричен, че Иванов не може да бъде изваден от листата.

Станете почитател на Класа