Казусът България

Софийски градски съд спря наказателното производство срещу бизнесмена Марио Николов и останалите осем души, обвинени в източването на близо 8 млн. евро от фондовете по програма САПАРД. Причината: единият от подсъдимите Иван Иванов е кандидат за депутат от партия ЛИДЕР и съответно е с имунитет.
Новината дойде в изключително подходящ момент. Евроексперти са тук, за да добият последни впечатления за реформата в съдебната ни система, преди докладът за напредъка на България да стане факт. Впечатленията ще им се подсилят и с решението на съда от вторник, с което т.нар. братя Галеви – дупнишки бизнесмени, обвинени в организиране на престъпна група и изнудване, бяха пуснати от ареста, за да си водят кампанията за парламента. Същевременно мъж от Добрич влезе в затвора за три години, защото не си плащал вноските за съдомиялната машина.
Вярно е, че България беше наречена „казус“ от евросъветниците на Станишев. Но това със сигурност не е комплимент. Нито за страната ни, нито за правосъдната система, от която страдат българите.

Станете почитател на Класа